Opinie: de iPhone-homeknop is vanaf morgen eindelijk verleden tijd

Lars Paijmans
11 september 2018, 19:31
3 min leestijd
Opinie: de iPhone-homeknop is vanaf morgen eindelijk verleden tijd

Na het schrappen van de koptelefoonaansluiting is de homeknop van de iPhone morgen officieel ouderwets. Ik zal er geen traan om laten, maar het zal ongetwijfeld weer voor ophef zorgen.

Lees verder na de advertentie.

De iPhone-homeknop verdwijnt, gelukkig maar

Eigenaren van de iPhone X zijn er al aan gewend: een iPhone zonder homeknop. Met het vernieuwde design schrapte Apple vorig jaar de cirkelvormige knop, waarmee je terugkeerde naar je startscherm. De knop moest vorig jaar wijken voor het voorkantvullende scherm van de iPhone X. Tegelijkertijd maakte Touch ID plaats voor Face ID.

Toch betekent de komst van de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR morgen pas echt het einde van één van de meest kenmerkende onderdelen van de iPhone. Vorig jaar konden liefhebbers van de knop immers nog voor een iPhone 8 of 8 Plus kiezen. Dit jaar nemen alle nieuwe toestellen het ‘homeknop-loze design’ van de iPhone X over.

iPhone homeknop verdwijnt

Dat zorgt op sociale netwerken als Twitter al voor de nodige ophef. Gebruikers zijn bezorgd over een leven zonder homeknop, en willen op voorhand al geen iPhone die volledig te bedienen is met veegbewegingen over het touchscreen.

Om de volledige voorkant van de iPhone te kunnen vullen, moest Apple noodgedwongen de manier waarop jij een iPhone bedient opnieuw uitvinden. Daarmee vond het bedrijf een snellere en vooral intuïtievere manier om dit te doen. Tuurlijk: de homeknop werkt anno 2018 nog steeds prima, maar Apple verkiest gelukkig een groter scherm en kleinere behuizing dan vasthouden aan een inmiddels verouderd onderdeel.

Alleen maar voordelen

Als je de voors en tegens tegenover elkaar zet, is het weglaten van de knop ook een volkomen logische beslissing. Alle functies die de homeknop had, zijn ondergebracht bij andere knoppen of het touchscreen, zodat de iPhone niet op het gebied van functionaliteit inlevert. Dat maakt het schrappen van de knop ook een stuk minder drastisch dan het verwijderen van de koptelefoonaansluiting op de iPhone 7, waardoor mensen genoodzaakt werden om over te stappen op een draadloze koptelefoon of een extra adapter te gebruiken.

Ook ik was aanvankelijk sceptisch over het verdwijnen van de homeknop, maar na een dagje wennen aan de nieuwe bediening wilde ik niet meer terug. Spoel een paar maanden vooruit en iedere iPhone die anders werkt dan de X voelt traag en onhandig. Terugkeren naar je homescreen, de app-switcher openen of de iPhone ontgrendelen werkt beter en voelt natuurlijker. Inmiddels heeft ook de iPad een soortgelijke bediening overgenomen, zodat iOS ook klaar is voor de nieuwe iPad Pro die het ook zonder homeknop moet doen.

iPhone homeknop verdwijnt

Een nieuwe stap voor de iPhone

Toen Apple vorig jaar de iPhone 8 Plus onthulde met zijn grote schermranden en behuizing, was het toestel qua design op de eerste dag eigenlijk al verouderd. Apple kan het simpelweg niet maken om dit jaar wederom met een dergelijk toestel te komen, nu de ene na de andere concurrent het design van de iPhone X overneemt. Net als bij het verdwijnen van de koptelefoonaansluiting gaat de iPhone dit jaar met zijn tijd mee, en Apple gaat er vanuit dat jij dat ook doet.

Lees ook meer over de iPhone XS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XR
Apple iPhone XR
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen