Hoe de iPhone Hollywood verovert als betaalbare filmcamera

Erwin Vogelaar
7 februari 2018, 20:31
3 min leestijd
Hoe de iPhone Hollywood verovert als betaalbare filmcamera

De camera in de iPhone is tegenwoordig zo goed, dat ook filmmakers het toestel gebruiken om hun films mee te maken. Zo wordt de iPhone in Hollywood gebruikt als filmcamera.

Lees verder na de advertentie.

Shot on iPhone: hoe de iPhone Hollywood verovert

Met de camera van je iPhone maak je waanzinnige foto’s en video’s. Dat de kwaliteit inmiddels uitzonderlijk goed is, blijkt wel uit het feit dat filmmakers steeds vaker geïnteresseerd zijn in het gebruiken van het toestel als filmcamera. Natuurlijk kan de iPhone niet op tegen de enorme bakbeesten die tienduizenden euro kosten, maar toch biedt de telefoon een manier om op een goedkope en handzame manier films te maken. Dat is niet alleen voor amateurs fijn.

Unsane

Regisseur Steven Soderbergh (Traffic, Erin Brockovich) schoot zijn nieuwe film, Unsane, volledig met een iPhone. Het hoofdpersonage, gespeeld door Claire Foy (The Crown), heeft een stalker. Als ze daar wat tegen probeert te doen, wordt ze opgenomen in een psychiatrische instelling. Als kijker moet jezelf afvragen of haar ideeën echt kloppen, of dat ze waanbeelden heeft. Check hieronder de trailer.

Soderbergh koos aanvankelijk voor de iPhone om budgetredenen, maar tijdens Sundance Film Festival 2018 stelde hij zo onder de indruk te zijn van de kwaliteit, dat hij al zijn volgende films op deze manier gaat maken. “Ik denk dat het de toekomst is”, zegt de regisseur. “Iedereen die de film gaat kijken en niets weet over de achtergrond van de productie, zal geen idee hebben dat dit gefilmd is op de telefoon.” Soderbergh noemt het filmen met de iPhone één van de meest bevrijdende ervaringen die hij ooit heeft gehad als filmmaker.

Detour en Tangerine

Soderbergh is niet de eerste die zich laat verleiden door de iPhone om films te maken. Eerder maakte Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) al de korte film Detour met de iPhone 7. In de kleurrijke film gaat een Frans gezin naar een stadje aan het strand en krijgt een kleine fiets de hoofdrol.

https://youtu.be/KrN1ytnQ-Tg

Het filmen met een iPhone gaat zelfs al verder terug. In 2015 werd de film Tangerine op het Sundance Film Festival getoond. De film over twee transgender sekswerkers werd opgenomen met een iPhone 5S. Zelfs toen al was de camera in de iPhone goed genoeg om een geprezen film mee te maken.

Tegenover The Verge vertelde regisseur Sean Baker dat filmen met de iPhone verrassend simpel was. De flexibiliteit van het gebruik van een telefoon laat zich in deze film goed zien. Diverse scènes zijn opgenomen terwijl Baker op een fiets rondjes om de acteurs draait. Dat is onmogelijk met een lompe camera.

Een van die acteurs, James Ransone (The Wire), stelt tegenover The Verge dat hij eerst wel zijn twijfels had, maar later de flexibiliteit van het gebruik van een iPhone ging waarderen. “Je moet nog wel weten hoe editing werkt. Je moet nog steeds weten hoe geluid werkt. En je moet nog steeds weten hoe een camera werkt. Je kan niet zomaar erop uit gaan en schieten.” Toch geeft hij toe dat het maken van een mooi ogende film met een klein budget mogelijk is. En toen ging het nog maar om de iPhone 5S. Sindsdien heeft de cameratechnologie in de iPhone enorme stappen gemaakt.

Hulpmiddelen

De filmmakers gebruiken uiteraard wel wat extra middelen om de filmkwaliteit zo goed mogelijk te maken. Zo wordt de iPhone in een stabilisator geplaatst, zodat het beeld niet wiebelt, en worden er externe microfonen en lenzen aangesloten. Deze kwaliteit haal je dus niet zo snel als je jouw iPhone enkel in je hand houdt en filmt. Toch biedt een iPhone, met wat extraatjes, oneindige mogelijkheden voor filmmakers die wel ideeën maar geen groot budget hebben.

Weten hoe je zelf meer uit je toestel haalt bij het maken van foto’s en video’s? Dan ben je iPhoned aan het juiste adres. Deze hele maand geven we extra aandacht aan hoe jij de mooiste beelden schiet.

Lees verder over ons Fotografie-thema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu