Onderzoek: iPhone-gebruik laat zien hoe goed je hersenen zijn

Michel van 't Klaphek
6 mei 2019, 20:30
2 min leestijd
Onderzoek: iPhone-gebruik laat zien hoe goed je hersenen zijn

Senioren gebruiken hun iPhone heel anders dan jongeren. Ze openen minder apps en doen er langer over om taken uit te voeren. Aan de hand hiervan kunnen wetenschappers zien hoe gezond iemands hersenen zijn.

Lees verder na de advertentie.

Onderzoek: iPhone-gebruik verraadt hersengezondheid

Apple is zich de laatste jaren steeds meer gaan toeleggen op gezondheid. Sterker nog, Tim Cook beloofde dat de iPhone-maker haar grootste bijdrage aan de mensheid met welzijn te maken heeft. Om aan deze grote belofte te voldoen doet het bedrijf uit Cupertino continu onderzoek en ditmaal heeft men een interessante conclusie.

iPhone hersenen gezondheid (2)

Het blijkt namelijk dat ouderen hun iPhone heel anders gebruiken dan jongeren. Niet alleen opent de oudere medemens minder apps dan personen met minder levenservaring, ze hebben ook meer tijd nodig om een taak te voltooien. Bovendien versturen ze minder berichten.

De onderzoekers konden zo aan de aan de hand van iPhone-gebruik de mentale prestaties van respondenten vergelijken. Tot 79 procent van de verschillen in gebruik tussen jongere en iets oudere senioren is dan ook te wijten aan mentale aftakeling, zo schrijven de onderzoekers. Men kon met 83 procent zekerheid zeggen hoe iemand zou presteren in een testje aan de hand van hun iPhone-gebruik.

Haken en ogen

In totaal deden 84 gezonde mensen van tussen de 61 en 76 jaar oud mee. Hierbij was de meerderheid vrouw en de mediaanleeftijd 66. Senioren die ‘cognitief jong’ zijn gebruiken hun iPhones meer als jongere mensen. De onderzoekers raden ontwikkelaars aan om hiermee rekening te houden tijdens het maken van hun apps.

Het onderzoek is uitgevoerd door zes wetenschappers, waarvan één niet werkzaam is bij Apple. Het is opvallend dat de iPhone-maker haar testresultaten deelt want normaliter blijven dit soort studies geheim. Dat gezegd hebbende is er wel een hoop aan te merken op de betrouwbaarheid van het onderzoek.

Zo is de steekproef veel te klein om algemene uitspraken mee te doen en ook kregen de respondenten een nieuwe iPhone 7 voor het onderzoek. Het is dus mogelijk dat de deelnemers moesten wennen aan deze telefoon en dat daardoor de testresultaten gekleurd zijn.

Gezond met je iPhone

Teveel achter schermen zitten is nooit goed, maar je kunt de iPhone ook op een positieve manier gebruiken. Zo kun je meditatie-apps gebruiken om zen te worden, een goede nachtrust pakken dankzij je telefoon en bewegen met de Activiteit-app.

Lees meer over gezondheid

Bron: ACM
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu