Zo gemakkelijk is het om van afstand een iPhone te hacken via Siri
Redactie

Er is een mogelijke manier gevonden waarop hackers via Siri toegang kunnen krijgen tot je iPhone. Door gebruik te maken van radiosignalen en aangesloten oordopjes kunnen hackers tot op vijf meter afstand inbreken op je smartphone.

Franse onderzoekers van overheidsinstantie ANSSI onderzochten hoe men door middel van het gebruik van radiofrequenties ongemerkt commando’s kan versturen naar iPhones met Siri of Androids met Google Now. Om Siri op afstand te kunnen hacken, is het wel noodzakelijk dat er oordopjes met een microfoon zijn ingeplugd en Siri vanaf het toegangsscherm te besturen is.

Phishing en malware

Oordopjes worden al enige tijd gebruikt als de antenne voor radiosignalen. De onderzoekers kwamen erachter dat ze deze signalen kunnen gebruiken om de microfoon te activeren en daarmee Siri commando’s te geven. De hacker krijgt op deze manier toegang tot alle functionaliteiten van de iPhone die Siri kan besturen. Zo is het onder meer mogelijk om Siri de eigen telefoon te laten bellen, waardoor gesprekken af te luisteren zijn.

Hoewel je van de commando’s zelf niets zult merken, valt het natuurlijk wel op als Siri opeens opdrachten gaat uitvoeren die jij niet gegeven hebt. Op momenten dat je je iPhone wat minder goed in de gaten houdt, kunnen hackers echter een hoop data verzamelen of phishingberichten en malware vanaf je telefoon verspreiden.

Minimale apparatuur

Om de iPhone hack uit te kunnen voeren is niet veel nodig. Vanaf een afstand van twee meter is Siri te openen door een set-up ter grootte van een rugzak te gebruiken. Sta je iets verder van de iPhone vandaan, dit kan tot maximaal 5 meter, dan moet een busje ingezet worden om de apparatuur kwijt te kunnen. Deze set-up bestaat in beide gevallen uit open source software, een laptop, een versterker, een antenne en een radio.

iphone hack siri

De set-up van onderzoekers Kasmi en Esteves. Foto: José Lopes Esteves via Wired.com

Maatregelen

Wil je voorkomen dat men op deze manier weet in te breken op jouw iPhone dan kun je een aantal maatregelen nemen. Eén van die maatregelen is uitschakelen dat je Siri kunt gebruiken vanaf je vergrendelscherm. Via Instellingen ga je naar ‘Touch ID en toegangscode’, hier zet je de toegang tot Siri vanaf het toegangsscherm uit. Sowieso is dit aan te bevelen, omdat in principe iedereen Siri nu kan gebruiken vanaf je homescreen.

De manier van de ANSSI is er echter één waarbij je de telefoon niet vast hoeft te houden om via Siri in te breken. Apples laatste ontwikkeling voor Siri, waarbij hij werkt op basis van stemherkenning, maakt het gebruik vanaf het toegangsscherm al een stuk veiliger.

Lees het laatste nieuws over Siri

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.