Apple moet FBI helpen bij meerdere iPhone-hacks

Rutger Otto
9 april 2016, 10:21
2 min leestijd
Apple moet FBI helpen bij meerdere iPhone-hacks

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Apple de FBI moet helpen om data van een iPhone in de staat Massachusetts te halen.

Lees verder na de advertentie.

iPhone-hack rechtszaken

De iPhone zou afkomstig zijn van een vermeend bendelid, zo schrijft Reuters. Uit de omschrijving van de rechtbank blijkt dat Apple ‘redelijke technische assistentie’ moet verlenen. Daarbij gaat het om data vinden op de smartphone, het kopiëren van gegevens naar een externe harde schijf en deze overhandigen aan de FBI.

Dit is niet de enige zaak die nog loopt rond een apparaat van Apple dat gekraakt moet worden. Zo gaat de Amerikaanse overheid in New York in hoger beroep. Apple werd daar eerder in het gelijk gesteld door een rechter die vond dat het bedrijf niet hoefde te helpen bij het kraken de iPhone van een drugsverdachte.

FBI-directeur

Overeenkomsten met San Bernardino-zaak

De rechtszaken die nu lopen, komen overeen met de bekende zaak in San Bernardino. Toen Apple zich uitsprak tegen het kraken van de telefoon van een terrorist, zorgde dat voor een groots gesprek over privacy en beveiliging in de Verenigde Staten. Die rechtszaak werd echter niet tot het einde behandeld, omdat de FBI zelf een methode vond om de iPhone 5C te hacken. Apple wil niet helpen met de kraak, omdat het dan een ‘gevaarlijk precedent’ schept waarbij mogelijk alle iPhones een achterdeurtje krijgen. Dat is dan niet alleen door de FBI, maar ook door potentiële kwaadwillenden te vinden.

Kraakmethode van de FBI

Inmiddels is bekend dat het de FBI niet lukt om een iPhone 5S of nieuwer te kraken. Die toestellen zijn voorzien van Secure Enclave in de processor, waarmee hacken erg moeilijk gemaakt zou worden.

Apple weet niet hoe de FBI de iPhone 5C heeft gehackt en de FBI geeft dat mogelijk ook niet prijs. Het bedrijf van Tim Cook heeft laten weten de FBI niet aan te klagen om erachter te komen welke methode er is gebruikt. Apple denkt dat de tool van de FBI voor weinig mensen een probleem zal zijn, aangezien het niet werkt bij nieuwere telefoons.

Lees meer over Apple

Bronnen: Reuters, ZDNet
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu