De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

‘Gezichtsscanner iPhone 8 al vier jaar in ontwikkeling, en zo werkt het’

Lars Paijmans
14 juli 2017, 10:43
2 min leestijd
‘Gezichtsscanner iPhone 8 al vier jaar in ontwikkeling, en zo werkt het’

Nu gezichtsherkenning een van de belangrijkste iPhone 8-vernieuwingen lijkt te worden, kijken we naar het bewijs dat Apple zelf heeft onthuld. Zo kan de techniek werken volgens een patent.

Lees verder na de advertentie.

iPhone gezichtsscanner al 4 jaar in ontwikkeling

Apple doet hard zijn best om nieuwe functies geheim te houden, maar moet net als ieder ander bedrijf toch patenten indienen. Dat geeft ons de kans om vroegtijdig meer te weten te komen over aanstaande producten, wat ook het geval is bij gezichtsherkenning. AppleInsider ontdekte dat er al vier jaar gewerkt wordt om deze functie naar de iPhone te brengen.

In het patent – dat in 2013 werd ingediend – wordt nauwkeurig beschreven hoe een mobiel apparaat met ‘gezichtsinformatie’ ontgrendeld kan worden. De techniek kan daarnaast ook gebruikt worden om specifieke apps af te schermen. Zo wordt de Contacten-app als voorbeeld gegeven, al is dit natuurlijk ook een uitkomst voor apps van banken en wachtwoordbeheerders.

iPhone gezichtsscanner

Hiervoor zijn speciale sensoren en cameralenzen nodig, die volgens eerdere geruchten ook in de iPhone 8 aanwezig zijn. Sterker nog: de hardware die in het patent beschreven wordt, is haast identiek aan de onderdelen die in de nieuwe iPhone zouden zitten. Zo noemt het patent de VCSEL-laser die we eerder deze week voorbij zagen komen in het iPhone 8-geruchtencircuit.

Meerdere sensoren werken samen

Het werkt zo: de camera maakt eerst een foto van je gezicht en legt de scan van deze foto naast een 3D-scan. Deze moet door de combinatie van een lichtsensor, infraroodsensor en 3D-systeem zo nauwkeurig mogelijk zijn. Om een identiteit vast te stellen, kijken de camera’s in het bijzonder naar de ogen, kin en neus.

Ook zou het systeem in staat zijn om unieke gezichtskenmerken te onthouden. Heb je bijvoorbeeld een moedervlek op je rechterwang, dan kan de iPhone dit gebruiken om je identiteit vast te stellen. Omdat Apple meerdere sensoren onafhankelijk van elkaar inzet, moet dit de betrouwbaarheid en veiligheid van de scan verhogen. Bovendien is de techniek razendsnel; een gezicht moet in een kwestie van milliseconden vastgesteld worden. De vraag is of gezichtsherkenning een extra functie naast Touch ID wordt, of dat het de vingerafdrukscanner volledig vervangt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: AppleInsider
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu