De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Ontgrendel je de iPhone straks met een selfie?

Rutger Otto
7 juli 2015, 17:18
2 min leestijd
Ontgrendel je de iPhone straks met een selfie?

Apple heeft een patent toegewezen gekregen waarmee het in principe mogelijk wordt om je iPhone te ontgrendelen door een foto van je gezicht te maken.

Lees verder na de advertentie.

iPhone gezichtsherkenning

Een patent genaamd ‘Low threshold face recognition’, dat staat voor laagdrempelige gezichtsherkenning, is toegewezen aan Apple. Met het patent kan een Apple-camera beter gezichten herkennen bij weinig licht of andere factoren die het lastig kunnen maken om de vormen van je hoofd te registreren. Deze techniek zou in de toekomst gebruikt kunnen worden in apparaten als de Mac, iPhone en iPad en eventueel de Apple Watch, mocht de smartwatch ooit een camera krijgen.

Met de techniek zou Apple gezichten kunnen herkennen om bijvoorbeeld te gebruiken voor de ontgrendeling van je iPhone. Momenteel kan dat met een toegangscode of Touch ID, maar gezichtsherkenning zou een nieuwe optie toevoegen. Sommige Android-telefoons zijn al langer te ontgrendelen door een ‘selfie te maken’. De techniek in die toestellen is echter niet altijd zo betrouwbaar.

HDR iPhone camera

Je iPhone weet wie bent

Het is overigens niet voor het eerst dat Apple zich op dit gebied begeeft. Vijf jaar geleden kost het Polar Rose over, een Zweeds bedrijf dat zich bezig houdt met gezichtsherkenning. Polar Rose maakte software waarmee gezichten in afbeeldingen herkend kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ook Facebook jou en je vrienden in foto’s herkent.

Daarnaast heeft Apple wel meerdere patenten lopen voor gezichtsherkenning en voegt het mondjesmaat meer van dit soort technieken toe aan apps als Foto’s en de camera op je iPhone. Dat de camera gezichten herkent, valt al af te lezen aan het vierkantje dat rond je hoofd verschijnt als je een selfie wil nemen.

Of Apple überhaupt iets gaat doen met het patent is onduidelijk. Apple krijgt vaker patenten toegewezen waar je vervolgens nooit meer iets van hoort. Daarbij komt ook de privacy-kwestie om de hoek kijken bij de technologie, want wil je wel dat Apple je gezicht kan herkennen?

Lees meer Apple-nieuws

Bron: USPTO
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu