‘Apple blijft refurbished iPhones geven ter vervanging van nieuwe iPhones’

Lars Paijmans
23 januari 2017, 12:46
2 min leestijd
‘Apple blijft refurbished iPhones geven ter vervanging van nieuwe iPhones’

Als je iPhone binnen de garantieperiode kapot gaat, geeft Apple je regelmatig een refurbished model terug. Dat mag niet volgens de Consumentenbond, maar Apple blijft het doen.

Lees verder na de advertentie.

‘Apple komt iPhone garantie regels niet na’

De regels zijn simpel: als je iPhone kapot gaat binnen de garantieperiode, dan repareert Apple deze kosteloos. Is de iPhone niet meer te repareren, dan voorziet Apple je van een nieuw exemplaar. In de praktijk blijkt echter dat je in dit geval vaak een refurbished toestel krijgt. Problematisch, zo stelt de Consumentenbond (via Kassa).

iPhone garantie regels

Een refurbished toestel is immers een gereviseerd tweedehands toestel en geen gloednieuw apparaat. Deze iPhones zijn door Apple zelf gecontroleerd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Denk hierbij aan een nieuwe accu maar ook een nieuwe behuizing. Daardoor is een refurbished iPhone vaak niet van een nieuw toestel te onderscheiden.

Rechtszaak in 2016 al verloren door Apple

Toch wil de Consumentenbond dat dit verandert. Apple zou niet degene moeten zijn die bepaalt of een klant een refurbished of nieuw toestel krijgt. Die keuze moet bij de consument liggen. Dit heeft de afgelopen jaren al voor meerdere rechtszaken gezorgd. Zo kreeg een klant in juli 2016 nog gelijk van de rechter. Omdat Apple een refurbished toestel als vervanging van een defect nieuw apparaat gaf, moest Apple het totale aankoopbedrag terugbetalen, inclusief de kosten voor de rechtszaak. Apple lijkt hier zich echter weinig van aan te trekken, omdat de regels nog steeds niet zijn aangepast.

Als je zelf ook liever geen refurbished iPhone terugkrijgt naar een reparatie, kun je hier altijd over in gesprek gaan met Apple. Zo is het in dit geval altijd wijs om te vragen of Apple je zojuist een nieuw of refurbished toestel teruggegeven heeft. Mocht dit niet werken, dan kun je altijd nog een formele klacht via de mail indienen waarin je de consumentenwetgeving aanhaalt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Kassa
Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen