Wetenschappers maken iPhone fitness-apps met de grond gelijk

Rutger Otto
8 september 2015, 17:15
2 min leestijd
Wetenschappers maken iPhone fitness-apps met de grond gelijk

Onderzoekers van de University of Florida hebben 30 populaire gratis fitness-apps voor de iPhone getest en beoordeeld op kwaliteit. Het aantal voldoendes is schokkend laag.

Lees verder na de advertentie.

iPhone fitness-apps

Aan fitness-apps geen gebrek in de App Store. Waarschijnlijk gebruik jij voor het fitnessen een app als Nike+, Strava of 7 Minute Workout. Maar is dat nou wel zo’n goede keuze? Wetenschappers van de University of Florida voelden de meest populaire gratis fitness-apps aan de tand en vergeleken deze met richtlijnen voor fysieke activiteit van het instituut American College of Sports Medicine (ACSM).

De onderzoekers keken naar verschillende zaken in de apps; van warming-ups en cool-downs tot rek-oefeningen. Bij elk onderdeel werd een punt uitgedeeld in drie categorieën: aërobe oefeningen, sterkte/weerstand en flexibiliteit. Wat betreft de oefeningen deed iets meer dan de helft van de apps het oké. Op het gebied van sterkte en weerstand voldeed 90 procent, maar ruim tweederde scoorde onvoldoende op het gebied van veilig rekken.

iphone fitness-apps

Veel lage scores

De slechte scores van apps baren de wetenschappers zorgen. “Het probleem met deze apps is dat gebruikers een blessure riskeren omdat de apps hen niet goed voorbereiden op de oefeningen”, zegt Francois Modave, de professor die de studie leidde. Hij hoopt dat dit onderzoek leidt tot een gesprek onder ontwikkelaars over hoe zij hun apps kunnen verbeteren.

Over het algemeen waren de scores van dertig apps dramatisch te noemen. De topscore was 9.01 punten voor Sworkit Lite Personal Workout. De hoogste score die gehaald kon worden was 14. Sworkit steekt er met kop en schouders bovenuit. Op twee staat 7 Minute Workout met 5.39 punten en op drie StrongLifts 5×5 met 4.47 punten.

Bekende apps scoorden heel slecht. Nike+ Training Club haalde 3.11 punten, Strava slechts 0.49 en helemaal onderaan de lijst staat Runtastic Six Pack Abs met 0.33 punten. Het ACSM is in elk geval blij met het onderzoek en hoopt dat het ‘de lat hoger legt voor technologie in combinatie met fysieke activiteit’.

Lees het laatst Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu