De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple: veranderd wachtwoord verpestte kans op data in kraakzaak

Rutger Otto
20 februari 2016, 10:35
3 min leestijd
Apple: veranderd wachtwoord verpestte kans op data in kraakzaak

Een aantal van de belangrijkste mensen en (tech)bedrijven ter wereld koos een kant in de strijd van Apple tegen de FBI, maar het is nog niet afgelopen. De FBI zou het verkrijgen van data hebben verpest.

Lees verder na de advertentie.

iPhone FBI

Nog geen 24 uur nadat de overheid de iPhone van San Bernandino-schutter Syed Farook in handen kreeg, werd het Apple ID-wachtwoord gewijzigd. Dat zegt Apple tegen BuzzFeed nadat het bedrijf werd bekritiseerd omdat het de overheid niet zou willen helpen. Volgens topmensen van Apple was het wellicht nog mogelijk geweest om een backup te achterhalen van de data op het toestel, als het wachtwoord niet gewijzigd zou zijn.

De verandering werd opgemerkt toen Apple de inlichtingendienst juist probeerde te helpen. Het bedrijf van Tim Cook stelde een aantal manieren voor om informatie van het toestel te halen, zonder een achterdeurtje te hoeven inbouwen. Eén van die manieren was om de iPhone aan een bekend wifi-netwerk te verbinden, waarmee een iCloud-backup gemaakt kon worden van de data op de telefoon.

Apple leverde een aantal mensen om de methode uit te voeren, maar ze kregen het niet voor elkaar. Toen werd ontdekt dat het Apple ID-wachtwoord veranderd was. Volgens de FBI zou de schuld daarvan bij iemand van het departement van gezondheid in San Bernardino liggen, waar de schutter werkte. Was dat niet gebeurd, dan kon Apple de FBI mogelijk helpen. Nu moet er een achterdeur ingebouwd worden, maar daar wil Apple niet aan meewerken.

tim cook apple

Waarom geen achterdeurtje?

Bij het inbouwen van zo’n achterdeurtje komt de veiligheid van alle Apple-gebruikers in het geding, zo claimt het bedrijf. Zo’n geheime ingang is namelijk niet voor één specifieke telefoon te maken, maar komt dan in alle iPhones terecht. De politie en FBI kan een achterdeur gebruiken om veiligheid te waarborgen, maar het bestaan van zo’n ingang betekent ook dat criminelen of terroristen hem kunnen vinden waardoor je veiligheid en privacy mogelijk in het geding komt.

Reacties van Facebook en Twitter

Inmiddels hebben grote partijen zoals Google en de oprichter van WhatsApp zich al achter Apple geschaard. Ook Facebook en Twitter hebben inmiddels laten weten dat ze Apple steunen in de strijd tegen de overheid. Facebook liet tegenover USA Today weten dat het ‘fel vecht’ tegen manieren van de overheid om veiligheid te verzwakken. Twitter-ceo Jack Dorsey schreef op zijn account dat zijn bedrijf achter Tim Cook en Apple staat en linkt naar de brief die Cook aan Apple-gebruikers schreef.

Misser van Donald Trump

Ook de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump schreef gisteren iets over de zaak. De Republikein riep via zijn Twitter-account op om Apple-producten te ‘boycotten totdat Apple de overheid informatie geeft over het radicale Islamitische terroristenkoppel’. Grappig genoeg verstuurde hij zijn volgende weet via de iPhone-app van Twitter. Het internet viel over hem heen, waarna hij over ging op Twitter via Web en de Android-app. “Ik gebruik een iPhone en een Samsung”, schreef hij daarna. “Als Apple niet met data komt over de terroristen, zal ik alleen nog maar Samsung gebruiken.”

donald trump

Lees meer over Apple

Bronnen: BuzzFeed, USA Today
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu