Dit kun je verwachten van het iPhone-event op 9 september

Gijs Ettes
7 september 2015, 20:00
6 min leestijd
Dit kun je verwachten van het iPhone-event op 9 september

Aankomende woensdag (9 september) is het dan eindelijk zover: de officiële onthulling van de nieuwe iPhones. Maar op het zogeheten ‘Hey Siri’-event worden nog meer aankondigingen verwacht. Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

1. iPhone 6S en 6S Plus met Force Touch

Het is een publiek geheim dat Apples persconferentie woensdag voornamelijk in het teken zal staan van de iPhone 6S en 6S Plus. De nieuwe iPhones wijken qua design weinig af van de toestellen die Apple vorig jaar introduceerde, al gaan er geruchten dat ze door de stevigere behuizing en implementatie van Force Touch iets dikker worden. Laatstgenoemde feature wordt de belangrijkste vernieuwing die de 6S en 6S Plus met zich meebrengen.

iphone event

Force Touch op de iPhones wordt geavanceerder dan op de Apple Watch en MacBook, met de mogelijkheid om drie soorten drukken te registreren. Naast een tik en een druk op het scherm kun je ook nog eens harder drukken, wat apart wordt geregistreerd. Hierdoor zijn verschillende acties uit te voeren, zoals het opvragen van definities van woorden in Safari of het direct starten van de navigatiefunctie in de Kaarten-app.

De iPhone 6S en 6S Plus zijn waarschijnlijk ook uitgerust met een verbeterde 12 megapixel-camera aan de achterkant die meer licht opvangt. Verder zijn de telefoons voorzien van een 2 megapixel-frontcamera, een krachtige en energiezuinigere A9-processor, 2GB RAM, 16/64/128GB opslag en iOS 9.

Force Touch biedt nieuwe mogelijkheden om de iPhone te bedienen

2. Nieuwe Apple TV

Het ‘Hey Siri’-event focust waarschijnlijk ook op een nieuwe versie van de Apple TV, die bediend kan worden met een afstandsbediening én spraakbesturing. Over Apples aankomende settopbox is de afgelopen tijd veel gezegd en geschreven. Zo wordt het apparaat waarschijnlijk voorzien van de Apple A8-chip die we al kennen van de iPhone 6 en van een afstandsbediening met knoppen en een touchpad. Die zou ook als controller gebruikt worden voor het spelen van games. De Apple TV wordt echter niet gepositioneerd als een concurrent voor spelcomputers als de Xbox One en PlayStation 4, maar meer als mediacenter voor gebruikers die zo nu en dan een spelletje spelen.

apple tv release

Spraakbesturing zal een grote rol spelen bij de nieuwe Apple TV. Hiervoor implementeert Apple een microfoon in de afstandsbediening die samenwerkt met Siri. Dankzij de universele zoekfunctie kun je bovendien in één keer binnen meerdere bronnen doorspitten. Zoek je bijvoorbeeld een bepaalde film of tv-serie, dan worden niet alleen de zoekresultaten uit iTunes getoond, maar ook die van Netflix en Amazon. De Apple TV draait op een versie van iOS 9 die is geoptimaliseerd voor het grote scherm van je tv.

Het basismodel van 149 dollar bevat waarschijnlijk 8GB opslag en het duurdere model van 199 dollar 16GB. Die opslag is voornamelijk bedoeld voor het downloaden van apps, aangezien voor het streamen van media weinig geheugen benodigd is. Een mogelijk nadeel van de nieuwe Apple TV is het ontbreken van 4K-ondersteuning. Wel aan boord zijn aansluitingen voor hdmi, usb en stroom.

3. Nieuwe iPads

Als we de laatste berichten mogen geloven, presenteert Apple aanstaande woensdag ook nieuwe iPads met Force Touch. Er gaan al langer geruchten over de 12,9 inch grote iPad Pro, maar ook de iPad mini wordt mogelijk van een upgrade voorzien.

Om met de iPad Pro te beginnen: dit wordt naar verluidt Apples grootste tablet tot nu toe, met een 12,9 inch-scherm en een resolutie van 2732 bij 2048 pixels. Het design zal niet afwijken van de iPad Air en mini, al is er waarschijnlijk wel een stylus aan boord die het bedienen van het grote scherm gemakkelijker maakt. De stylus werkt ook met Force Touch, zodat je specifieke acties uitvoert door harder of zachter te drukken.

ipad pro

De iPad Pro wordt wellicht ook uitgerust met een Lightning- én usb-c-poort en betere speakers. De tablet zou pas in november verschijnen en standaard op iOS 9.1 draaien. Dit OS bevat waarschijnlijk nieuwe functies die de schermgrootte beter benutten. De latere release zou app-ontwikkelaars de kans geven om hun applicaties te optimaliseren voor de Pro.

De nieuwe iPad mini zal geen radicale vernieuwingen tegemoetzien, maar alleen onderhuids worden veranderd. Gesproken wordt over een krachtigere chipset, een nieuwe 8 megapixel-camera en een verbeterde frontcamera. Ook krijgt de kleinere iPad waarschijnlijk de mogelijkheid om, net als de iPad Air 2, twee apps naast elkaar te gebruiken. Apple zet zwaar in op multitasking, zodat de iPads aantrekkelijker worden voor zakelijk gebruik.

4. Nieuwe bandjes voor de Apple watch en release watchOS 2

Apple besteedt waarschijnlijk geen tijd aan de nieuwe Apple Watch bandjes die eerder de revue passeerden, maar we verwachten wel dat een gedeelte van het event ingaat op het nieuwe watchOS 2. Deze versie van het Apple Watch-besturingssysteem wordt deze of volgende maand beschikbaar en verbetert de smartwatch op een aantal belangrijke punten.

Bus & Trein Apple Watch

Zo heeft de Apple Watch vanaf watchOS 2 eindelijke ondersteuning voor native apps. Dit houdt in dat apps straks direct op de Watch draaien, waardoor ze sneller werken en meer mogelijkheden bieden. Het vernieuwde besturingssysteem voegt ook de functie Tijdreizen toe, waarmee je snel de agendapunten van vandaag, morgen of gisteren checkt door aan de Digital Crown te draaien.

Verder krijgen derde partijen die Apple Watch-apps ontwikkelen toegang tot meer functies, zoals de hartslagmeter, versnellingsmeter en complicaties. Dit zorgt ervoor dat apps functioneler worden, wat direct invloed heeft op de bruikbaarheid van Apples smartwatch. Ook handig: watchOS 2 maakt het mogelijk om de Apple Watch direct te verbinden met bekende wifi-netwerken, zonder tussenkomst van een iPhone.

12 verwachtingen van het nieuwe watchOS 2

5. Meer over Siri en iOS 9

Zoals de naam van het iPhone-event al doet vermoeden, zal Apple ook nog ingaan op spraakassistent Siri. Die is al belangrijk bij het besturen van de Apple Watch, maar speelt waarschijnlijk ook een grote rol bij de nieuwe Apple TV en in iOS 9. De afstandsbediening van de Apple TV heeft als gezegd een microfoon voor spraakinvoer en beschikt ook over een knop om Siri aan te roepen. Vervolgens kun je met je stem apps als YouTube of Spotify starten of zoeken naar een bepaalde film op Netflix.

ios 9 publieke bèta

De meeste functies van iOS 9 kennen we al, maar Apple zou Apple niet zijn als het bedrijf niet nog meer vernieuwingen in petto heeft. We verwachten dat de iOS-versie diverse snelle opties bevat die optimaal gebruikmaken van het Force Touch-scherm van de nieuwe iPhones en iPads. iOS 9 zal waarschijnlijk direct na de keynote beschikbaar worden, waarna iedereen aan de slag kan met Proactive, vernieuwde apps als Kaarten en Nieuws, de batterijbesparende modus en meer. Wil je niks missen van wat er woensdag wordt aangekondigd, houd dan iPhoned scherp in de gaten!

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen