De e-sim gaat de simkaart vervangen, dit zijn de voordelen voor jou
Lars Paymans

Over een tijdje hoeft Apple geen simkaartpinnetje meer in de doos van de iPhone te stoppen. Dan is de e-sim namelijk de nieuwe norm.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

De iPhone e-sim komt eraan

Apple gaf dit jaar al een sterke aanwijzing dat de e-sim bezig is aan een opmars. De nieuwe Apple Watch Series 3 is namelijk al uitgerust met een dergelijke elektronische simkaart.

Zoals de naam al zegt, is deze simkaart elektronisch, en dus geen fysiek plastic pasje meer dat je in een telefoon hoeft te stoppen. In plaats daarvan zit de volledige functionaliteit in de smartphone zelf en kies je via de instellingen gewoon je provider.

iPhone e-sim

Hierdoor hoef je ten eerste niet meer het kleine simkaartje te verwisselen als je een nieuwe iPhone koopt. Het maakt bovendien het overstappen naar een andere provider een stuk gemakkelijker. Nu moet je vaak wachten tot de postbode de nieuwe simkaart bezorgt, terwijl je in de tussentijd een tijdelijk nummer gebruikt.

Apple had echter vooral een praktische reden om de Apple Watch Series 3 uit te rusten met een e-sim: het apparaat is te klein voor een traditioneel simkaartslot. Voor wearables en andere accessoires kan een dergelijke elektronische variant dus uitkomst bieden, zodat ze gemakkelijker zelfstandig met het internet verbonden kunnen worden.

Wat zeggen de providers?

Nederlandse providers zijn echter nog terughoudend. In een gesprek met RTL Z geeft KPN aan dat ze de techniek bekijken, maar niet weet of en wanneer deze wordt ondersteund. Vodafone en T-Mobile zijn iets stelliger: ze gaan de e-sim ondersteunen, maar wanneer is nog onduidelijk. Dit zou te maken hebben met de grote investeringen die ervoor nodig zijn. Toch wijst alles erop dat de fysieke simkaart binnen nu en een paar jaar tot het verleden behoort.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.