De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

VS geeft niet op: overheid wil iPhone drugsdealer toch kraken

Rutger Otto
8 maart 2016, 8:36
2 min leestijd
VS geeft niet op: overheid wil iPhone drugsdealer toch kraken

Hoewel Apple vorige week nog van de rechtbank te horen kreeg dat het de iPhone van een drugsverdachte niet hoefde te kraken, gaat de Amerikaanse overheid toch in hoger beroep.

Lees verder na de advertentie.

Amerikaanse overheid in hoger beroep

Apple is momenteel verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse overheid en de FBI rondom het kraken van de iPhone van één van de San Bernandino-schutters, maar er lopen nog andere soortgelijke zaken. Zoals die van een in oktober opgepakte drugsdealer. Apple moest zijn iPhone kraken van opsporingsinstanties, maar ging daar niet mee akkoord.

Een Amerikaanse rechter stelde Apple vorige week in het gelijk, maar de VS laat het er niet bij zitten. De overheid is in hoger beroep gegaan tegen Apple, om zo een kraak met hulp van Tim Cooks bedrijf te forceren.

Volgens het ministerie van Justitie heeft Apple in het verleden zo’n 70 keer geholpen na verzoeken om iPhones te kraken. In deze zaak wilde Apple overigens ook helpen met ontgrendelen, totdat een rechter zei dat het bedrijf eerst met meer informatie moest komen. Toen zette Apple de hakken in het zand, omdat dat verzoek ‘de fundamentele principes van de grondwet ondermijnt’, zo stelt het bedrijf.

Opinie: Hoe Apple van privacy een feature heeft gemaakt

‘iPhone drugsdealer moet gekraakt worden’

Het toestel van de drugsverdachte draait nog op iOS 7. Dat oudere besturingssysteem is minder goed beveiligd dan de huidige variant. Sinds iOS 8 heeft Apple software op iPhones zo versleuteld, dat Apple er zelf ook niet meer bij kan. Vandaar dat de FBI in de andere zaak vraagt om een zogeheten achterdeurtje, waarmee een opening in de software wordt gemaakt. Die telefoon draait op iOS 9. Apple wil er niet aan beginnen, omdat in potentie ook criminelen kunnen inbreken op telefoons.

Dat de Amerikaanse overheid in hoger beroep gaat in deze zaak met de drugsdealer, is niet zo vreemd. Het betreft een gelijksoortige zaak als die met de FBI en de eerste uitspraak werd gezien als overwinning voor Apple en zijn strijd voor privacy en veiligheid. Apple kreeg gelijk, voornamelijk omdat de overheid zich baseert op een verouderde wet die uit de 18e eeuw stamt. Die zou te breed worden geïnterpreteerd. Met die All Writs Act kan een bedrijf worden gedwongen om alles wat mogelijk is uit te voeren als meewerking aan een onderzoek, zolang dat verzoek redelijk en legaal is.

Betere beveiliging

Apple maakt zich hard voor de beveiliging van zijn software. Het bedrijf wil de beveiliging van het besturingssysteem zelfs verder opschroeven, zodat de FBI-hack slechts één keer werkt als de opsporingsdienst door de rechter in het gelijk gesteld wordt.

Lees meer over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen