Onderzoek: ‘iPhone en Apple Watch kunnen dementie vroegtijdig ontdekken’

Lars Paijmans
8 augustus 2019, 15:06
2 min leestijd
Onderzoek: ‘iPhone en Apple Watch kunnen dementie vroegtijdig ontdekken’

In samenwerking met het farmaceutische bedrijf Eli Lilly en startup Evidation onderzoekt Apple of de iPhone en Apple Watch vroegtijdig tekenen van dementie kunnen ontdekken.

Lees verder na de advertentie.

Hoe een Apple Watch en iPhone dementie kunnen ontdekken

Het is geen geheim dat Apple zichzelf al jaren ontwikkelt om steeds meer te kunnen op het gebied van gezondheid. De Apple Watch is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste gezondheidsgadgets en met iedere iOS-update komen er nieuwe functies bij.

CNBC schrijft op basis van een onderzoeksrapport dat Apple de handen ineen slaat met twee andere bedrijven om onderzoek te doen naar dementie. Het doel van het onderzoek is om te zien of data en sensoren van smartphones en smartwatches psychologische en gedragstekenen kunnen ontdekken, die wijzen op dementie.

iPhone dementie

Denk hierbij bijvoorbeeld aan langzamer typen, vaker spelfouten maken en steeds meer apps gebruiken op het gebied van toegankelijkheid. Ook het minder vaak versturen van tekstberichten (omdat dit moeilijker gaat) wordt geregistreerd. Ook het slaapritme werd gemeten voor het onderzoek, waarbij de Beddit-slaapmonitor werd gebruikt. Beddit is sinds 2017 eigendom van Apple.

“Patiënten kunnen dankzij smartphones en smartwatches in theorie continu worden gemonitord. Dit levert een enorme hoeveelheid data op dat goed onderzocht kan worden naar tekenen van dementie”, aldus het rapport. Volgens de onderzoekers is dit niet enkel een manier om de ziekte snel te ontdekken, maar dat het ook relatief goedkoop is.

Verder onderzoek

Voor het onderzoek werden 31 mensen met een cognitieve beperking en 82 mensen zonder een dergelijke beperking twaalf weken lang gevolgd aan de hand van de data die hun iPhone en Apple Watch uitleverde. Door deze data naast elkaar te leggen, kunnen mensen met de eerste tekenen van dementie ontdekt worden.

Na dit onderzoek zal er verder gekeken worden naar manieren waarop Apples producten op dit gebied een rol kunnen spelen. Hoewel dit nog niet zegt dat er concrete nieuwe functies aan iOS of watchOS worden toegevoegd, zouden wij er niet van opkijken als dit in de toekomst wel gebeurt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: CNBC
Categorie: Apple
Apple Watch Series 4
Apple Watch Series 4
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's