iPhone crasht door vreemd sms’je? Zo los je dat op

Rutger Otto
29 mei 2015, 10:09
2 min leestijd
iPhone crasht door vreemd sms’je? Zo los je dat op

Als je een bepaalde reeks symbolen en Arabische letters verstuurt, crasht de iPhone (en Apple Watch) van de ontvanger. Er zijn al oplossingen beschikbaar voor deze iOS-fout en ook Apple is inmiddels met een tijdelijke oplossing gekomen.

Lees verder na de advertentie.

iPhone crasht bij sms’jes

Op Reddit heeft één van de gebruikers een thread geopend waarin hij uit de doeken doet hoe je de iPhone én Apple Watch van iemand anders kunt laten uitschakelen. Volgens ‘that_c00l_kid’, zoals zijn gebruikersnaam luidt, heb je een reeks karakters en symbolen nodig om te versturen. De code gaat inmiddels als een lopend vuurtje over het internet, dus let op als je vreemde sms’jes binnenkrijgt van een grapjas.

Het versturen van zo’n bericht zorgt ervoor dat de iPhone direct crasht en opnieuw opstart. Als je de Berichten-app als lijst bekeek, zal de app automatisch crashen als je hem probeert te openen. Als de Berichten-app open stond op het gesprek toen je de sms kreeg, zal de app wel openen, maar crasht hij als je naar een ander gesprek wil gaan.

De bug werd getest op iOS 8.1.2, maar werkt ook bij nieuwere (en wellicht oudere) versies van Apples besturingssysteem. Volgens de Reddit-gebruiker crasht de iPhone als de code binnenkomt, omdat de strooknotificaties de tekst niet kunnen verwerken. De strook probeert de binnenkomende tekst kort te verwerken, maar ‘geeft dan op’, waarna de herstart volgt.

iphone crash

Oplossing voor de bug

Er zijn gelukkig enkele oplossingen om je Berichten-app weer werkend te krijgen. Had je het gespreksscherm open toen het berichtje binnenkwam, dan los je het op door een antwoord te versturen. Kom je echter niet meer in het gesprek, dan kun je iemand anders een nieuw berichtje laten sturen, of je verstuurt zelf iets. Dat kan bijvoorbeeld door tegen Siri te zeggen: “Verstuur een bericht naar mezelf”.

Voorkomen is echter beter dan genezen. Gebruikers geven aan dat het helpt om notificaties voor sms’jes uit te zetten of de stroken uit te schakelen. Dat doe je via ‘Instellingen > Berichtgeving > Berichten’.

Apple heeft inmiddels bevestigd dat het op de hoogte is van de bug en werkt aan een oplossing die door middel van een software-update wordt doorgevoerd. Het bedrijf biedt wel al een tijdelijke oplossing, maar die lijkt vooralsnog niet helemaal te werken.

  1. Vraag Siri om ongelezen berichten voor te lezen;
  2. Gebruik Siri vervolgens om op het malafide bericht te reageren. Nadat je hebt geantwoord, zou je de Berichten-app weer moeten kunnen openen;
  3. Swipe in de Berichten-app naar links om de volledige sms-conversatie te verwijderen. Dit kan ook door lang te drukken op het bericht en te tikken op ‘Meer > Bericht uit conversatie verwijderen’.

Lees meer over iOS 8.3

Categorieën: iOS, Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's