Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Waarom Microsofts Cortana een concurrent voor Siri kan zijn

Rutger Otto
14 juni 2014, 12:35
2 min leestijd
Waarom Microsofts Cortana een concurrent voor Siri kan zijn

Microsoft denkt erover om hun nieuwe digitale assistent Cortana ook beschikbaar te maken voor iOS- en Android-gebruikers. Is er concurrentie voor Siri als iPhone Cortana krijgt? Voorlopig zal dat wel meevallen, behalve als Microsoft het slim speelt.

Lees verder na de advertentie.

iphone cortana klein

De nieuwe digitale PA van Microsoft komt misschien naar iOS. Daarover wordt intern bij Microsoft gesproken. Cortana is momenteel aanwezig op Windows Phone 8.1, maar zal wellicht ook naar andere platformen overstappen. Geekwire schrijft dat twee sprekers van Microsoft op een conferentie in Seattle hebben gezegd er over na te denken.

“Het is interessant om over de toekomst van dit soort assistenten na te denken en of ze een reden moeten zijn om voor een bepaald ecosysteem te kiezen”, zei Marcus Ash, group program-manager van Windows Phone. “Daarom twijfelen we. Wordt Cortana de assistent die je alleen als Windows-gebruiker hebt en is dat een reden om voor Windows Phone te kiezen?”

Keuze voor iOS niet onlogisch

Onlogisch is het in elk geval niet wanneer Microsoft Cortana voor iOS uitbrengt. Windows is een veel minder gesloten systeem dan Apple, zeker op software-gebied. Ook past de keuze goed bij de ‘mobile first, cloud first’-strategie die het bedrijf heeft ingezet.

Mocht de overstap van Cortana naar iOS doorgaan, heeft Siri dan al iets te vrezen? Niet meteen. Aangezien Cortana bij Windows hoort en Siri bij iOS, zal de integratie van Siri met het besturingssysteem van Apple, dat veel meer gesloten is dan Windows, altijd beter blijven. Apple zal niet toestaan dat Cortana tot meer (of evenveel) data toegang krijgt dan Siri.

Concurrentie voor Siri

Wanneer Cortana echt concurrentie wordt voor Siri? Als de Cortana op iPhone de Nederlandse taal goed beheerst. Siri ondersteund de Nederlandse taal niet, waardoor weinig mensen gebruik maken van de assistent. Daarnaast begrijpt Cortana de Engelse spreektaal beter dan Siri dat doet. Als Microsoft dat in het Nederlands ook bereikt, moet Apple ineens met Siri aan de bak om Nederlandse gebruikers vast te houden.

Vooralsnog is niet aangekondigd dat Cortana Nederlandse taalondersteuning krijgt, al werd er op de Twitterpagina van Microsoft wel degelijk naar gehint. Tot die tijd heeft Siri nog weinig te vrezen. Concurrentie zou overigens geen kwaad kunnen, daar worden de assistenten alleen maar beter van.

Lees meer Siri nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu