De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Foto’s: zo verhoudt de iPhone 6 camera zich ten opzichte van andere iPhones

Rutger Otto
24 september 2014, 11:37
3 min leestijd
Foto’s: zo verhoudt de iPhone 6 camera zich ten opzichte van andere iPhones

In deze iPhone camera vergelijking wordt steeds van hetzelfde beeld een foto gemaakt, met verschillende iPhones: van de eerste tot de iPhone 6.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 6 camera

Apple wordt al tijden geroemd om de camera’s in iPhones, die bij elk nieuw model weer verbeterd worden. Bij de iPhone 6 is dat niet anders. Eerder deze week kon je op iPhoned zelfs lezen dat we de camera van de iPhone 6 de beste smartphonecamera ooit vinden. Ook in onze iPhone 6 review zijn we positief.

Hoewel de iPhone de laatste jaren van een 8 megapixelcamera gebruik maakt, weet Apple er toch steeds verbeteringen in aan te brengen. Kwaliteit zit ‘m niet per se in het aantal megapixels. Ook de iPhone 6 maakt weer een stuk betere kiekjes dan zijn voorganger, de iPhone 5S.

iPhone camera vergelijking

Om de vooruitgang en verschillen duidelijk te maken, heeft Lisa Bettany een iPhone camera vergelijking online gezet. Zij is medeoprichter van foto-app Camera+, waarmee ze de kiekjes in de test dan ook mee heeft geschoten. Op haar website zijn verschillende settings te zien die Bettany gebruikte voor de vergelijking. Deze veranderingen vallen op:

  • Macro

Bij foto’s van dichtbij is goed te zien hoe de iPhone camera steeds beter is gaan werken. In een reeks kiekjes is te zien dat de eerste iPhone een aardbei van dichtbij niet kan scherpstellen, terwijl de iPhone 6 van dezelfde afstand in detail kan fotograferen.

iphone camera vergelijking
  • Tegenlicht

Tegen de zon in fotograferen is bijna altijd een slecht idee, of je moet een artistiek shot willen maken. Het gevaar is echter dat je object op de voorgrond helemaal verdwijnt in het licht van de achtergrond of dat je lichtvlekken in de foto krijgt. Met de iPhone 6 is de balans tussen voor- en achtergrond eindelijk (bijna) goed.

iphone camera vergelijking
  • Daglicht

In de iPhone camera vergelijking valt als eerste op dat de laatste drie iPhone camera’s buiten al behoorlijk goede foto’s maakten. De verbetering zit ‘m vooral in het detail en de witbalans, die net wat getweakt zijn.

iphone camera vergelijking
  • Portret

De iPhone 6 fotografeert huidskleur beter dan al zijn voorgangers en pakt meer detail, maar gek genoeg komt het portret iets minder strak uit de verf dan bij de iPhone 5S. Apple heeft een nieuw algoritme wat ruis moet tegengaan, maar dat zorgt wellicht ook voor pixel-achtige foto’s.

iphone camera vergelijking
  • Zonsondergang

Ze zijn nog steeds populair op Instagram: foto’s van een zonsondergang. Ook hierbij valt op dat de iPhone 5S meer contrast heeft dan de iPhone 6, zie wel weer meer details toont. De iPhone 6 schiet gebalanceerde kiekjes in RAW-achtige kwaliteit. Dat is fijn voor fotografen die achteraf het contrast en verzadiging willen aanpassen.

iphone camera vergelijking
  • Weinig licht

Fotograferen bij weinig licht was aan de eerste iPhones duidelijk niet besteed; het resulteert in een grote, donkere pixelbrij. De nieuwe iPhones zijn daar een stuk beter in, met name de iPhone 6 doet het erg goed. Er is in slechtverlichte omgevingen nog best een prima foto te maken met genoeg details.

iphone camera vergelijking

Op de website kun je alle verschillen tussen de foto’s in groter formaat checken.

Lees meer over de iPhone 6

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 3GS
Apple iPhone 3GS

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu