Amerikaanse overheid eist mogelijk toegang tot broncode iPhones

Rutger Otto
15 maart 2016, 12:11
2 min leestijd
Amerikaanse overheid eist mogelijk toegang tot broncode iPhones

Het einde van Apple versus FBI is nog niet in zicht. Het kan nog wel eens zodanig escaleren dat de Amerikaanse overheid toegang eist tot de broncode van iPhones.

Lees verder na de advertentie.

Overheid aast op iPhone broncode

Dat schrijft Reuters. Het Amerikaanse ministerie van Justitie suggereerde vorige week dat het toegang tot de broncode van iOS zou willen eisen. Daarbij hoort dan ook een sleutel die het mogelijk maakt om software van Apple te valideren. Als de overheid tot die twee toegang krijgt, zou het zijn eigen software kunnen installeren om elke iPhone te bespioneren. Uiteindelijk weet niemand dan meer of zij een échte versie van iOS gebruiken of een versie die in de gaten wordt gehouden.

Volgens het ministerie zou het afgeven van de code door Apple ‘minder snel geaccepteerd worden’, maar dit alternatief is wel ‘minder werk’ voor het bedrijf. Wel zegt een anonieme bron dichtbij de overheid tegen Reuters dat het ministerie van Justitie de code niet echt wil afdwingen. Iemand van Apple zegt zich daar eveneens niet druk over te maken.

Lees ook: Hoe Apple van privacy een feature heeft gemaakt

iphone 5s

Geen code, wel sleutel

Voor zover bekend heeft de Amerikaanse overheid nooit een broncode van een bedrijf opgevraagd. Bedrijven bewaken hun code doorgaans ook erg goed. Wel vroeg de overheid ooit naar de sleutel van Lavabit, een op privacy gerichte maildienst die door klokkenluider Edward Snowden werd gebruikt. Lavabit werd gedwongen om de informatie over Snowden’s e-mail beschikbaar te maken. In plaats van mee te werken, besloot Lavabit het bedrijf en de dienst helemaal te stoppen.

Apple vs FBI

De zaak van Apple en de FBI wordt breed uitgemeten in de media, omdat het belangrijk kan zijn voor toekomstige zaken. De FBI wil dat Apple een achterdeurtje inbouwt in iOS, zodat de instantie bij gegevens van één van de San Bernandino-schutters kan komen. Apple wil daar niet aan, omdat in potentie alle iPhones dan te kraken zijn. Op 22 maart maakt Apple bezwaar tegen het hacken van de iPhone, de zaak kan daarna door gaan naar het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Lees het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu