Beveiliging is echt voor iedereen belangrijk: dit kan er gebeuren

Erwin Vogelaar
24 oktober 2018, 19:21
4 min leestijd
Beveiliging is echt voor iedereen belangrijk: dit kan er gebeuren

Ondanks alle berichten over beveiliging voel jij je wellicht nog steeds niet aangesproken, want je hebt toch niets te verbergen? Dit is waarom goede iPhone-beveiliging belangrijk is voor iedereen.

Lees verder na de advertentie.

Waarom iPhone-beveiliging belangrijk is voor iedereen

In onze artikelen over beveiliging en je iPhone heb je regelmatig gelezen dat het belangrijk is om je iPhone en al je online accounts zo veilig mogelijk te houden. Bijvoorbeeld via goede pincodes, het gebruik van een wachtwoordmanager en door niet verbinden met onveilige wifi-netwerken. Als kwaadwillenden toegang krijgen tot jouw gegevens, kan dat namelijk enorme gevolgen hebben.

Toch blijven deze gevolgen nog wat abstract. Want als je niet zoveel te verbergen hebt, hoef jij toch ook niet zorgen te maken? Daar vergis je jezelf makkelijk in. Daarom maken we het concreet. Dit kan er gebeuren als jij je gegevens niet goed beveiligt.

beveiliging belangrijk

Geen vergrendeling op je iPhone

Heeft je iPhone geen veilige vergrendeling, dan is het makkelijk voor kwaadwillenden om van alles mee te nemen. Het is alsof je de voordeur van je huis altijd op een kier laat, ook als je niet thuis bent. ‘Maar ik heb toch niets te verbergen?’, denk je mogelijk. Natuurlijk wel. Iedereen verbergt dingen. Je laat toch niet al je tekstberichtjes aan je ouders lezen, geeft je baas toch niet toegang tot elke e-mail en laat je vrienden niet door je geschiedenis van Pornhub scrollen?

Krijgt iemand toegang tot je iPhone, dan betekent dat vrij toegang tot onder andere al je foto’s, e-mails, chats, privéberichten, notities, je agenda, dating-app enzovoort. Dat is een schat aan privé-informatie die op allerlei manieren kan worden misbruikt. Via de iPhone-beveiligingsopties die Apple levert is er een hoop ellende te voorkomen.

beveiliging belangrijk

Kies je bij het maken van online accounts voor onveilige wachtwoorden of gebruik je hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken, dan heeft iemand niet eens fysiek toegang nodig tot je smartphone om je leven een stuk moeilijker te maken. Alleen al via toegang tot je e-mails of bijvoorbeeld je Facebook-account, is vaak genoeg informatie te vinden om identiteitsfraude te plegen. Daarom is een wachtwoordbeheerder aan te raden, zodat je voor elk account een uniek en veilig wachtwoord maakt.

Chanteren

Deze informatie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Iemand kan bijvoorbeeld aankopen doen op jouw naam, zodat jij met de rekening zit. Iemand kan je chanteren met privéfoto’s of andere informatie om zo geld te krijgen.

Dat hoeft niet direct te gebeuren. Informatie kan achtergehouden worden om je op een ander moment te chanteren. Tevens veranderen tijden. Dingen die tien jaar geleden normaal leken, zijn nu reden om ontslagen te worden.

Het afgelopen jaar zijn er meerdere bekende mensen ontslagen door dingen die ze een decennium geleden op Twitter hebben geplaatst. Dat gaat om openbare informatie. Moet je nagaan wat er met de informatie kan gebeuren die via je iPhone te verkrijgen is.

Identiteitsfraude

Het grootste gevolg van slechte beveiliging is identiteitsfraude. Dat betekent dat iemand zich voordoet als jou met allerlei gevolgen. Zo kan je informatie worden gebruikt om bijvoorbeeld een creditcard aan te vragen op jouw naam. Ook kunnen je huidige accounts, bijvoorbeeld van sociale media of van een online shop, overgenomen worden zonder dat je er erg in hebt.

Identiteitsfraude heeft allerlei vormen. Iemand kan zich bijvoorbeeld ook voordoen als jou op een dating-app, je foto kan worden gebruikt voor seksadvertenties op pornowebsites enzovoort.

beveiliging belangrijk

Dat gebeurt vaak zonder dat diegene er erg in heeft. Daarom is het altijd verstandig om de afschrijvingen van je geldrekeningen en met name je creditcard in de gaten te houden. Google jezelf ook zo nu en dan, om te zien of je naam op een andere plek worden gebruikt.

Meer risico met een smartphone

Met een smartphone loop je meer kans op identiteitsfraude, omdat je zoveel mogelijk diensten zo makkelijk mogelijk wil bereiken. Dat gaat ten koste van de veiligheid. Met onze beveiligingstips houd je alle informatie die van jou is ook daadwerkelijk bij jezelf.

Nog een praktische tip om identiteitsfraude te voorkomen: gebruik de app KopieID als je een kopie van je identiteitsbewijs moet sturen. Zo weet je zeker dat die kopie niet voor verkeerde doeleindes wordt gebruikt.

KopieID

Rijksoverheid

Gratis via App Store

Lees meer artikelen in het thema Beveiliging

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu