Diverse iPhones gehackt: 6 tips om je toestel te beveiligen

Rutger Otto
27 mei 2014, 12:10
3 min leestijd
Diverse iPhones gehackt: 6 tips om je toestel te beveiligen

Hackers hebben in Australië toegeslagen bij bezitters van Apple-apparatuur. Veel gebruikers kunnen hun toestel niet meer ontgrendelen, behalve wanneer ze de ‘Apple-gijzelaars’ losgeld betalen. Dat hadden ze kunnen voorkomen door hun toestellen beter te beveiligen.

Lees verder na de advertentie.

iphone beveiligen klein

Verschillende iPhone-bezitters uit Australië melden dat hun Apple-apparaat is gehackt. Zij kunnen hun machine niet meer ontgrendelen, waardoor ze met een onbruikbaar apparaat zitten. Bij inloggen krijgen ze een berichtje via Find My iPhone of Find My Mac van de hackers en worden ze doorgestuurd naar een pagina waar ze 100 dollar moeten betalen om weer toegang te krijgen. Sommige gebruikers die hun account goed hadden beveiligd, kunnen alsnog inloggen, anderen hebben meer pech en moeten een ondersteuningspagina of Apple zelf inschakelen. iPhones zijn dus toch gevoelig voor hacks, maar met onderstaande zes tips maak je het inbrekers een stuk lastiger.

1. Gebruik verschillende wachtwoorden

Als je iets beveiligt met een wachtwoord, is het slim om er altijd één te pakken die je nooit eerder gebruikt hebt. Veel mensen hebben voor elke website en dienst dezelfde inlogcode. Niet erg veilig, want als een hacker het wachtwoord van één website heeft, weet hij ze voor allemaal. Zorg daarbij ook dat je wachtwoord zelfs voor jezelf lastig te onthouden is. Neem daarom geen woorden maar codes, bestaande uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Bewaar je wachtwoorden op een veilige (offline) plaats en verander ze om de zoveel tijd.

2. Stel beveiligingsvragen in

Velen hebben er een hekel aan, maar beveiligingsvragen instellen werkt wel degelijk als extra stap om jezelf te identificeren. Je kunt je Apple ID daarmee nog beter beveiligen. Geef antwoord op vragen die alleen jij kunt weten. Als je onzin invult is dat nog beter, maar vergeet ook niet om de antwoorden op deze vragen goed te bewaren.

3. Twee-staps-verificatie als het kan

Gebruik altijd twee-staps-verificatie als die optie aanwezig is. Is je Apple ID gekoppeld aan je Gmail, dan kun je het beste ook je mail op die manier beveiligen. Sommige Nederlanders hebben toegang tot de twee-staps-verificatie van Apple zelf, maar het bedrijf is de functie nog steeds langzaam aan het uitrollen. Hiermee log je in via twee stappen. Eerst vul je het wachtwoord in, daarna krijg je een willekeurig gegenereerde code opgestuurd via je telefoon. Pas daarna heb je toegang tot je informatie.

4. Codeer je back-ups

Als je een iPhone aan je computer hangt, kun je de data van het toestel als backup bewaren op je harde schijf. Heeft een hacker toegang tot je computer, dan kan hij dus ook bij je informatie. Je kunt de backup beveiligen door er een wachtwoord aan te linken. Als je de iPhone aan iTunes koppelt, kun je dat doen in iTunes onder het kopje ‘Reservekopieën’. Onder ‘Deze computer’ staat ‘Codeer iPhone-reservekopie’. Als je dat aanvinkt, kun je een extra wachtwoord invullen. Wil je de backup later openen, dien je hetzelfde wachtwoord op te geven.

iphone beveiligen

5. Find My iPhone

Schakel Find My iPhone in voor als je toestel gestolen wordt. Deze gratis optie via iCloud schakelt de GPS van je iPhone in, waarna je op een kaart kunt kijken waar het toestel zich bevindt. Het is dan aan te raden om de politie in te schakelen.

6. Beveilig apparaten met Prey

Met de app Pray kun je al je apparaten inchecken en in een overzicht bijhouden waar ze zijn. Is één van je apparaten gestolen, dan kun je dat toestel registreren als vermist. Via GPS spoort Prey je apparaat dan, net als Find My iPhone op. Maar Prey gaat iets verder. Zo kun je de webcam inschakelen waardoor je foto’s krijgt doorgestuurd van de nietsvermoedende dief. Ook kun je de achtergrond van het toestel veranderen om de dief te vertellen dat jij weet dat hij hem heeft. Van een afstand kun je eveneens een alarm laten afgaan. Ook met Prey is het slim om de politie in te schakelen bij diefstal en niet zelf op pad te gaan.

Lees meer Apple nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu