In de toekomst is je iPhone ook een autosleutel

Lars Paijmans
21 juni 2018, 11:13
2 min leestijd
In de toekomst is je iPhone ook een autosleutel

Een muziekspeler, afstandsbediening, lichtknop en nog veel meer: door de jaren heen heeft je iPhone steeds meer andere apparaten overbodig gemaakt. Binnenkort kun je ook je autosleutel aan dit rijtje toevoegen.

Lees verder na de advertentie.

Hé Siri gebruik mijn iPhone autosleutel

Apple is lid geworden van het Car Connectivity Consortium (CCC). Deze verzameling van bedrijven onderzoekt manieren om de verbinding tussen de smartphone en de auto te verbeteren. Naast Apple zijn BMW, Audi, Hyundai, Volkswagen en andere grote autofabrikanten lid van deze groep. Ook Samsung, Huawei, LG en grote chipmakers zijn aangesloten.

Het CCC presenteert een nieuwe manier waarop smartphones als autosleutel kunnen werken. Deze standaard zet betrouwbaarheid en veiligheid voorop, en maakt het in theorie mogelijk dat je iPhone een auto op afstand kan vergrendelen en ontgrendelen. Hiervoor maakt de techniek gebruikt van nfc.

iPhone autosleutel

In de praktijk geeft het automakers de mogelijkheid om een veilige verbinding te maken tussen de auto en een smartphone, waarbij er een ‘digitale sleutel’ wordt verstuurd.

Naast het vervangen van je autosleutel maakt deze standaard het ook mogelijk om via je iPhone de motor te starten of om iemand anders toestemming te geven om je auto te openen en gebruiken. Dit kan een uitkomst zijn voor diensten waar je auto’s kunt huren.

Begin 2019 beschikbaar voor ontwikkelaars

Hoewel de techniek veelbelovend klinkt, is het nog niet duidelijk wanneer we onze auto’s op deze manier kunnen openmaken. Het CCC brengt begin 2019 een nieuwe versie van de techniek uit, die vervolgens gebruikt kan worden door tech- en autobedrijven.

Omdat Apple de techniek niet zelf ontwikkelt maar simpelweg toevoegt aan iOS, wordt het straks breder ondersteund. Dat is goed nieuws voor jou als gebruiker, want dit betekent dat Apple niet zelfstandig automerken toegang hoeft te verlenen. In plaats daarvan komt de techniek straks beschikbaar en kan iedere smartphone die bij het CCC is aangesloten er zijn voordeel mee doen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen