Onderzoek: iOS 11-automodus vermindert smartphonegebruik in auto’s

Lars Paijmans
19 april 2018, 11:09
1 min leestijd
Onderzoek: iOS 11-automodus vermindert smartphonegebruik in auto’s

Met iOS 11 introduceerde Apple een speciale automodus voor de iPhone. Deze blijkt het gewenste effect te hebben, door het smartphonegebruik in de auto te verminderen.

Lees verder na de advertentie.

iPhone automodus onderzoek

Everquote gebruikte de app Everdrive voor een grootschalig onderzoek gebaseerd op 781 miljoen mijl aan rijdata. Op basis daarvan concludeert Everquote van 70 procent van de automobilisten de automodus standaard aanzet in de auto. Hierdoor werden iPhones acht procent minder gebruikt dan de periode voordat de automodus beschikbaar was.

iPhone automodus

Door de automodus in te schakelen, worden alle binnenkomende oproepen en berichten tegengehouden. Je iPhone verstuurt automatisch een bericht naar mensen die je proberen te bereiken, zodat ze weten dat je niet in staat bent om je oproep te beantwoorden. Hierdoor leidt je iPhone je minder af terwijl je actief deelneemt aan het verkeer.

De andere onderzoeksresultaten zijn overigens minder om over naar huis te schrijven. Zo stelt Everquote dat bestuurders in 37 procent van alle geregistreerde ritten toch even de smartphone erbij pakt. In de ergste gevallen was de bestuurder 11 procent van de totale rit in de weer met zijn of haar telefoon. Er valt dus nog een hoop te verbeteren.

Verzoek vanuit de overheid

Apples automodus voor iOS zat er al langer aan te komen. Minister van verkeer Schultz stelde vorig jaar in gesprek met iPhoned al manieren te onderzoeken om smartphonegebruik onderweg terug te dringen. Daarvoor was de minister in gesprek met verschillende telecomfabrikanten. Niet alleen in Nederland werden deze gesprekken gevoerd. Ook in andere landen was er vraag voor een dergelijke feature.

Lees ook: Zo werkt de automodus van iOS 11

Categorie: iOS
Thema: iOS 11

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen