Apple is niet schuldig aan dodelijk auto-ongeluk door afleiding iPhone

De rechtbank geeft Apple gelijk: het bedrijf heeft geen wettelijke plicht om afleidingen tijdens het rijden te bestrijden. De familie van een verongelukte student klaagde Apple aan, omdat een chauffeur op zijn iPhone sms’te toen het ongeval plaatsvond.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iPhone auto-ongeluk

In 2013 kwam een 20-jarige student om het leven. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder die het ongeluk veroorzaakte berichten op zijn iPhone zat te versturen tijdens het rijden. Volgens de familie van de jongen had Apple een plicht om ervoor te zorgen dat bestuurders tijdens het rijden niet worden afgeleid. Ze zeggen dat het bedrijf reeds gepatenteerde technologie had moeten inzetten om zulke ongelukken te voorkomen.

Apple vond het niet zijn verantwoordelijkheid. Daar sluit een rechter uit Californië zich bij aan. Hij zegt dat het bedrijf niet schuldig is aan het ongeluk, ook vindt de rechter dat Apple helemaal niet wettelijk verplicht is om afleidingen tijdens het rijden tegen te gaan. De familie heeft niet op de uitspraak gereageerd.

iOS automodus

Patent tegen afleiding

In 2014 kreeg Apple wel een patent toegewezen waarmee het iPhone-gebruikers buitenspel kon zetten tijdens het rijden. De zogeheten ‘motion analyzer’ en ‘scenery analyzer’ zouden zorgen dat beweging en omgeving wordt geregistreerd, daarna kan het toestel bepalen of de gebruiker een voertuig bestuurt. Zodoende kan de iPhone op slot gaan en afleiding uitsluiten.

Afleiding door telefoons is een grote reden voor brokken op de weg. Vorig jaar steeg het aantal verkeersongelukken weer en Veilig Verkeer Nederland (VVN) wijt dat voornamelijk aan hoge snelheden, rijden onder invloed en het gebruik van de smartphone in het verkeer. “Het moet heel normaal worden dat je niet reageert op oproepen en berichten vanuit de auto”, zegt VVN. “Zoals het nu ook normaal is dat je een autogordel draagt en geen alcohol gebruikt als je nog de weg op moet.”

Automodus in iOS 11

Hoewel Apple geen wettelijke plicht draagt om een veiliger verkeer te scheppen, onderneemt het bedrijf in iOS 11 wel actie. In de software wordt een automodus toegevoegd genaamd ‘Niet storen tijdens autorijden’. Daarmee herkent iOS 11 wanneer je achter het stuur zit. De chauffeur krijgt dan geen notificaties meer, wat afleiding moet bestrijden. Deze functie is overigens ook gewoon uit te schakelen en dus niet verplicht. Meerijders hebben er geen last van.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.