De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Apple bevestigt: iPhones luisteren gebruikers niet stiekem af

Lars Paijmans
8 augustus 2018, 11:06
2 min leestijd
Apple bevestigt: iPhones luisteren gebruikers niet stiekem af

Een gerucht dat zo nu en dan opduikt, is dat iPhones stiekem worden gebruikt om mensen af te luisteren. In een brief aan Amerikaanse politici klaart Apple voor eens en altijd de lucht.

Lees verder na de advertentie.

Via iPhone afluisteren doet Apple niet

Reuters schrijft dat verschillende Amerikaanse politici bezorgd waren over mogelijke afluisterpraktijken van Apple. Omdat een iPhone geactiveerd kan worden door ‘Hé Siri’ te zeggen, zijn de politici bang dat er opnames worden gemaakt om dit te laten werken.

iPhone afluisteren

Dat zou een flinke inbreuk zijn op de privacy van gebruikers, aangezien deze geluidsopnames ook ergens worden opgeslagen. Apple benadrukt nu in een brief dat dit niet het geval is. Er worden geen opnames gemaakt en verstuurd om Siri te laten werken. Ook andere apps die de microfoon gebruiken, kunnen op deze manier niet stiekem data opslaan.

Iedere iOS-app die toegang wil tot de microfoon moet hier immers toestemming voor vragen aan de gebruiker. Wordt er vervolgens een opname gemaakt, dan is het duidelijk in beeld te zien dat er audio wordt opgenomen.

Lees ook: Opinie: Hoe Apple van privacy een feature heeft gemaakt

‘Consument is niet het product’

Daarnaast stelt Apple dat iedere app die in de App Store komt eerst wordt gecontroleerd om misbruik van de microfoon te voorkomen. Als een app onverhoopt toch door deze controle heen komt, zal Apple de app zo snel mogelijk verwijderen. “De consument is niet ons product”, aldus het bedrijf uit Cupertino in de brief.

Dit is een statement dat Apple regelmatig maakt, omdat het in tegenstelling tot concurrent Google vooral geld verdient met het verkopen van hardware. Daardoor kan Apple het zich veroorloven om zich meer op privacy te richten en data van gebruikers niet te verzamelen. De politici uiten hun zorgen sinds het Facebook-privacyschandaal met Cambridge Analytica. Naast Apple kreeg ook Google een soortgelijke brief binnen, maar heeft hier nog niet op gereageerd.

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen