Populaire iPhone-apps sturen stiekem gegevens door: zo stop je dit

Michel van 't Klaphek
29 mei 2019, 10:46
2 min leestijd
Populaire iPhone-apps sturen stiekem gegevens door: zo stop je dit

Populaire iPhone-apps zoals Spotify, OneDrive en Nike sturen privégegevens door naar marketingbedrijven zonder dat je het doorhebt. Zo stop je dit.

Lees verder na de advertentie.

iPhone-achtergrondgegevens worden stiekem doorgestuurd

Dat schrijft The Washington Post. De krant deed samen met privacy-adviseur Disconnect onderzoek naar welke iPhone-apps op de achtergrond privégegevens doorsturen. Vooral de hoeveelheid informatie valt op. Sommige apps sturen om de vijf minuten gevoelige info door naar vaak onbekende marketingbedrijven, ook in de nacht wanneer je je iPhone niet gebruikt.

“Afgelopen maandagnacht ontvingen meer dan tien marketingbedrijven en onderzoeksbureaus gegevens van mijn iPhone, waaronder mijn telefoonnummer, e-mailadres en locatie”, zo schrijft de krant. Onder meer Microsoft OneDrive, Nike en Spotify maken zich schuldig aan deze praktijken.

iPhone achtergrondgegevens privacy

Ironisch genoeg deelde ook de app van The Washington Post zelf stiekem privé-informatie. In het experiment van een week kwam men 5400 trackers tegen. Deze zijn verantwoordelijk voor het doorspelen van gegevens. In een maand tijd wordt er zo’n 1.5GB aan gevoelige informatie gedeeld, aldus de krant.

Niet alle trackers zijn overigens slecht, want soms zijn ze nodig voor het goed functioneren van een app. Wel is het zorgelijk dat je gegevens worden gedeeld met andere bedrijven, ook al ben je je daar waarschijnlijk niet van bewust. Slimme deurbelfabrikant DoorDash deelt bijvoorbeeld gegevens met Facebook zodat het sociale netwerk je naam, adres en e-mail weet, ook als je geen account op het platform hebt.

Dit kun je eraan doen

Volgens deskundige Disconnect is er geen kant-en-klare oplossing voor dit probleem, omdat trackers ook nuttig kunnen zijn. Het is daarom voor Apple moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Wel kun je het op de achtergrond verversen van apps stopzetten.

Ga hiervoor naar de Instellingen-app, tik op ‘Algemeen’, kies ‘Ververs op achtergrond’ en verschuif de schakelaar zodat het vakje grijs wordt. Ook kun je een iPhone VPN-app installeren, waarbij je internetverkeer versleuteld. Hierdoor heb je online meer privacy.

Meer over veiligheid

Online veiligheid is belangrijk. Wij raden iedereen aan om waar mogelijk tweestapsverificatie te gebruiken, je iPhone zo goed mogelijk te beveiligen en eens te controleren wat bedrijven eigenlijk van jouw privéleven weten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu