Populaire iPhone-apps zoals Spotify, OneDrive en Nike sturen privégegevens door naar marketingbedrijven zonder dat je het doorhebt. Zo stop je dit.
Lees verder na de advertentie.
iPhone-achtergrondgegevens worden stiekem doorgestuurd
Dat schrijft The Washington Post. De krant deed samen met privacy-adviseur Disconnect onderzoek naar welke iPhone-apps op de achtergrond privégegevens doorsturen. Vooral de hoeveelheid informatie valt op. Sommige apps sturen om de vijf minuten gevoelige info door naar vaak onbekende marketingbedrijven, ook in de nacht wanneer je je iPhone niet gebruikt.
“Afgelopen maandagnacht ontvingen meer dan tien marketingbedrijven en onderzoeksbureaus gegevens van mijn iPhone, waaronder mijn telefoonnummer, e-mailadres en locatie”, zo schrijft de krant. Onder meer Microsoft OneDrive, Nike en Spotify maken zich schuldig aan deze praktijken.

Ironisch genoeg deelde ook de app van The Washington Post zelf stiekem privĂ©-informatie. In het experiment van een week kwam men 5400 trackers tegen. Deze zijn verantwoordelijk voor het doorspelen van gegevens. In een maand tijd wordt er zo’n 1.5GB aan gevoelige informatie gedeeld, aldus de krant.
Niet alle trackers zijn overigens slecht, want soms zijn ze nodig voor het goed functioneren van een app. Wel is het zorgelijk dat je gegevens worden gedeeld met andere bedrijven, ook al ben je je daar waarschijnlijk niet van bewust. Slimme deurbelfabrikant DoorDash deelt bijvoorbeeld gegevens met Facebook zodat het sociale netwerk je naam, adres en e-mail weet, ook als je geen account op het platform hebt.
Dit kun je eraan doen
Volgens deskundige Disconnect is er geen kant-en-klare oplossing voor dit probleem, omdat trackers ook nuttig kunnen zijn. Het is daarom voor Apple moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Wel kun je het op de achtergrond verversen van apps stopzetten.
Ga hiervoor naar de Instellingen-app, tik op ‘Algemeen’, kies ‘Ververs op achtergrond’ en verschuif de schakelaar zodat het vakje grijs wordt. Ook kun je een iPhone VPN-app installeren, waarbij je internetverkeer versleuteld. Hierdoor heb je online meer privacy.
Meer over veiligheid
Online veiligheid is belangrijk. Wij raden iedereen aan om waar mogelijk tweestapsverificatie te gebruiken, je iPhone zo goed mogelijk te beveiligen en eens te controleren wat bedrijven eigenlijk van jouw privéleven weten.
- 4 iPhone-tips voor mensen die iets te verbergen hebben (15-9)
- Is jouw iPhone gehackt? Zo kom je erachter (31-8)
- Let op: neppe vliegtuigmodus maakt je iPhone kwetsbaar voor hackers (21-8)
- Minder spam in je e-mail – zo krijg je dat voor elkaar (6-7)
- Apple lanceert met iOS 16.4.1 een bijzondere update (iPhone-nieuws #18) (6-5)