iPhone waarschuwt bij onofficiële accuvervanging om ‘veiligheidsredenen’

15 augustus 2019, 9:03
2 min leestijd
iPhone waarschuwt bij onofficiële accuvervanging om ‘veiligheidsredenen’

Apple zegt gebruikers te willen beschermen met een nieuwe waarschuwing, die op je scherm verschijnt zodra je een iPhone-accu hebt laten vervangen bij iemand anders dan Apple zelf.

Lees verder na de advertentie.

iPhone-accuwaarschuwing zorgt voor veel kritiek

De afgelopen dagen kreeg Apple de nodige kritiek over zich heen door een nieuwe melding, die met de meest recente iOS-update is toegevoegd. Deze schakelt de Accustatus-grafiek in de instellingen uit en toont in plaats daarvan een waarschuwing, dat er mogelijk een onofficiële iPhone-accu in het toestel zit.

In een verklaring aan The Verge stelt het bedrijf dat de melding is toegevoegd voor de veiligheid van consumenten. “Het is voor ons dan niet meer mogelijk om te controleren of de accu een officiële iPhone-batterij is.”

iPhone accuwaarschuwing

Het maakt dan ook niet uit of je een echte of neppe Apple-accu in een iPhone stopt. Zolang Apple of een goedgekeurde serviceprovider hem niet met de juiste apparatuur heeft geïnstalleerd, wordt de waarschuwing verstuurd.

Het bedrijf ziet geen kwaad in de melding, omdat consumenten de iPhone gewoon kunnen blijven gebruiken, zelfs als iemand anders de accu vervangen heeft. Toch is vooral het uitschakelen van de Accustatus-functie bij heel wat gebruikers in het verkeerde keelgat geschoten.

Voor- en tegenstanders hebben allebei gelijk

Ook bij reparatiebedrijf iFixit maakt de maatregel heel wat los. Het bedrijf stelt dat het de zoveelste manier is van het bedrijf om de reparatiemarkt dwars te zitten en consumenten te overtuigen om enkel naar Apple zelf te gaan voor reparaties. Apple worstelt al jaren met externe reparateurs, omdat zij enerzijds stellen dat Apple misbruik maakt van zijn machtspositie, en Apple anderzijds de gebruiker zegt te beschermen tegen neponderdelen.

Beide partijen hebben hierin een punt, wat waarschijnlijk ook de reden is dat deze strijd al jaren voortduurt. Zo wordt het voor zelfstandige reparatiewinkels inderdaad steeds lastiger om tegen Apple op te boksen, maar is er ook iets voor te zeggen dat Apple niet wil dat er met hun apparaten gerommeld wordt, omdat dit de gebruikerservaring kan verpesten. Bovendien kunnen smartphone-accu’s die niet aan de veiligheidseisen voldoen een risico vormen.

Lees ook: 8 onmisbare tips voor het zelf repareren van je iPhone

Bron: The Verge
Bron afbeelding: Wall Street Journal
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu