Apples goedkope iPhone-accureparaties: 10 vragen en antwoorden op een rij

Lars Paijmans
6 maart 2018, 13:19
5 min leestijd
Apples goedkope iPhone-accureparaties: 10 vragen en antwoorden op een rij

In 2018 kun je de accu van je iPhone voor 29 euro laten vervangen. Maar wanneer is dit voor jouw toestel relevant, en hoe meld je jouw iPhone aan? In dit artikel beantwoorden we tien vragen over iPhone accureparatie.

Lees verder na de advertentie.

iPhone accureparatie FAQ

De afgelopen maanden zijn de problemen van de iPhone-accu en de gevolgen voor de snelheid van het toestel veelvuldig in het nieuws geweest. Om dit overzichtelijk te maken, bundelen we alles wat je over deze kwestie moet weten. Zo ben je na het lezen van deze tien vragen en antwoorden helemaal op de hoogte van alles rondom de goedkope iPhone-accuvervanging.

iPhone accureparatie

1. Waarom maakt Apple accuvervanging goedkoper?

Eind 2017 ontdekten onderzoekers een verband tussen de prestaties van de iPhone en de gezondheid van de accu. Hoe beter de accu nog presteerde, hoe sneller de iPhone was. Wat blijkt: om te zorgen dat een oude iPhone niet continu uitvalt, schroeft Apple de prestaties terug. Dat levert jou een iPhone op die het gewoon blijft doen, maar wel iets trager is dan je gewend bent. Deze ontdekking zorgde voor veel ophef, wat resulteerde in Apple die de kosten voor het vervangen van de iPhone-accu flink vermindert.

Lees ook: Waarom Apple oudere iPhones expres langzamer maakt

2. Welke apparaten komen in aanmerking voor goedkope accuvervanging?

Alle iPhones vanaf de iPhone 6 kunnen de accu voor de lagere prijs van 29 euro laten vervangen. Dit betekent dus dat de volgende iPhones in aanmerking komen voor deze actie:

3. Wanneer heeft het zin om mijn iPhone accu te vervangen?

Als je iPhone in aanmerking komt, heeft het nog niet altijd zin om de accu te vervangen. In veel gevallen is de gezondheid van de accu nog goed, en kun je er nog jaren mee vooruit. iPhone-batterijen verliezen na verloop van tijd langzaam maar zeker hun capaciteit, dus het kan gebeuren dat jouw oude iPhone een versleten batterij heeft. Dit doe je met de gratis Battery Life-app in de App Store.

iPhone accuslijtage testen met Battery Life:

  1. Download de Battery Life-app in de App Store (link);
  2. Open de app, het slijtage-niveau wordt direct berekend;
  3. Kijk na afloop naar het percentage van slijtage en de kleur van je scherm: groen is goed, oranje is middelmatig en rood staat voor hoge slijtage;
  4. Tik op het menu en ‘Ruwe gegevens’ om de capaciteit van je accu te bekijken.

Op zoek naar meer info over het zelf checken van de accu-gezondheid? Lees dan onderstaande tip.

Lees ook: Tip: Zo check je of je iPhone-accu aan vervanging toe is

iPhone accureparatie

4. Waar kan ik de accu laten vervangen?

Als je iPhone-accu aan vervanging toe is, kun je naar een Apple Store gaan om deze te laten vervangen. In Nederland zitten deze winkels in Den Haag, Haarlem en Amsterdam. Woon je hier niet in de buurt, dan kun je ook naar een door Apple goedgekeurde reseller gaan. Zij beschikken over dezelfde onderdelen en technieken als Apple zelf. Voor een volledige lijst met alle Apple-resellers in Nederland kun je terecht op Apples website.

5. Hoe lang duurt het tot ik mijn iPhone weer terug heb?

Dit hangt af van de voorraad in de Apple Store of Apple Reseller. Normaal gesproken kun je gewoon wachten in de winkel terwijl de accu wordt omgewisseld. Nu Apple echter de prijs heeft verlaagd, zijn er veel mensen die hier interesse in hebben.

Het kan dus gebeuren dat je de iPhone in moet leveren en je op een later moment moet terugkomen om hem weer op te halen. Neem van tevoren dus altijd even contact op met de Apple Store of de Reseller waar je heen gaat, zodat je weet waar je aan toe bent. Inmiddels is de voorraad met iPhone 6 Plus en iPhone 6 accu’s beperkt. Het kan dus langer duren om je accu te laten vervangen als je dit model hebt.

6. Kan ik mijn iPhone-accu vervangen als hij niet in aanmerking komt?

Je kunt je iPhone-accu altijd laten vervangen, zelfs als het Apple-personeel na een test zegt dat dit eigenlijk niet nodig is. Heb je een toestel die onder de regeling valt, dan ben jij degene die beslist of de accu vervangen wordt of niet.

7. Hoe lang blijft het vervangen van de accu goedkoper?

Apple hanteert de lagere prijs van 29 euro heel 2018. Daarna zal de prijs waarschijnlijk weer omhoog gaan naar de normale prijs van 89 euro. Heb je een AppleCare+-garantie, dan is het vervangen of repareren van de accu gratis omdat dit onder de garantie valt.

iPhone accureparatie

8. Ik heb mijn accu vervangen voordat de prijs omlaag ging, wat nu?

Apple komt alle klanten die hun iPhone-accu in 2017 lieten vervangen tegemoet door 60 euro op hun rekening bij te schrijven. Dit bedrag kan ook naar de creditcard overgemaakt worden. Klanten die in aanmerking komen krijgen tussen 23 mei en 27 juli 2018 een e-mail van Apple met daarin specifieke instructies. Wie op 1 augustus nog geen bericht heeft gehad, maar wel in aanmerking meent te komen, moet voor eind 2018 contact opnemen met het bedrijf.

Meer informatie: Apple compenseert klanten die teveel voor batterijvervanging hebben betaald

9. Wat gaat Apple nog meer doen?

Het sterk verlagen van de reparatiekosten is een mooie actie van Apple, maar het bedrijf heeft meer beloofd. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, werkt Apple aan een nieuwe functie voor iOS. Deze geeft jou als gebruiker meer inzicht geven in de gezondheid van de accu, en welke invloed dit mogelijk heeft op de prestaties van het toestel. Deze functie is onderdeel van iOS 11.3, een update die in de lente verschijnt voor alle iPhones die iOS 11 ondersteunen. Hoe deze functie werkt, lees je in onderstaande tip.

Lees ook: iOS 11.3: Zo werkt het nieuwe accubeheer van de iPhone

10. Apple bevestigt: één accuvervanging per iPhone

Apple heeft laten weten dat de goedkopere accuvervanging per iPhone maximaal één keer geldt. Je kunt de accu van je iPhone dus niet aan het begin van het jaar voor 29 euro vervangen, en hier na een jaar intensief gebruik vlak voordat de actie afloopt nogmaals je voordeel mee doen. Check daarom altijd goed of het zin heeft om je accu te vervangen, anders krijg je hier later in 2018 misschien wel spijt van.

Bron afbeelding: iFixit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu