3 redenen waarom de iPhone wereldwijd populairder wordt

Gijs Ettes
7 januari 2015, 14:11
2 min leestijd
3 redenen waarom de iPhone wereldwijd populairder wordt

Het wereldwijde aandeel van de iPhone neemt toe, zo schrijft marktonderzoeker Kantar. Het aandeel lag in de periode september tot en met november 2014 in de VS, Europa en China enkele procentpunten hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Alleen in Japan daalde het iPhone aandeel sterk.

Lees verder na de advertentie.

iPhone aandeel neemt toe

Ondanks de dominantie van Android wordt de iPhone populairder

Kanttekening bij de Europese cijfers (het aandeel van Android daalde tot 70 procent als gevolg van de populariteit van iOS) is dat alleen cijfers van het Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn meegenomen. Ook is er enkel gekeken naar de verkoopcijfers van nieuwe toestellen met iOS en Android.

Toch is het interessant om te zien dat ondanks de dominantie van Android de populariteit van iPhones toeneemt. Vooral in Groot-Brittannië is de verkoop van iOS-toestellen sterk gestegen, met maar liefst 12,2 procent ten opzichte van een jaar geleden. Voor het succes van de iPhone zijn enkele redenen aan te wijzen.

1. Introductie iPhone 6 en 6 Plus

iphone aandeel

Het ligt wat voor de hand, maar duidelijk is dat de nieuwe iPhones direct hebben bijgedragen aan het toegenomen marktaandeel van de iPhone. De iPhone 6 was in de VS drie maanden lang het best verkochte toestel en geniet ook in Groot-Brittannië enorme populariteit. Wereldwijd gingen er de eerste maand maar liefst 20 miljoen exemplaren over de toonbank en Apple had dan ook behoorlijk veel moeite om te voldoen aan de hoge vraag. De verkoop van de iPhone 6 Plus blijft nog steeds achter bij die van de iPhone 6, maar niettemin kunnen we spreken van een succesvolle productlancering die heeft bijgedragen aan het succes van de iPhone.

2. iPhone-gebruikers zijn merkentrouw

iPhone 5S lancering

Daarnaast is en blijft Apple natuurlijk een sterk merk waar consumenten maar al te graag voor (blijven) kiezen. In de lijst met meest waardevolle merken neemt Apple al twee jaar op rij de koppositie in. Heel verrassend is dat niet; de producten die het bedrijf maakt zijn niet alleen mooi om te zien en gebruiksvriendelijk, maar brengen ook innovaties met zich mee. Bovendien is de iPhone herkenbaarder dan Android, ondanks dat dit platform in de meeste markten een aanzienlijk groter aandeel heeft. iPhone-gebruikers zijn merkentrouw en zullen minder snel overstappen op een ‘onbekend’ Android-toestel.

3. Overstappen steeds gemakkelijker

Overstappen van Android naar iPhone

Tot slot richt Apple zich ook steeds meer op consumenten die buiten de eerder genoemde loyale gebruikersgroep vallen. Het aanbod verschillende iPhones is sinds de iPhone 6 (Plus) alleen maar groter geworden; inmiddels heb je in elk formaat en voor elke portemonnee wel een toestel om uit te kiezen. Volgens Kantar is het percentage consumenten dat overstapt van Android naar iOS met 18 procent redelijk stabiel, maar Apple maakt overstappen wel gemakkelijker. De fabrikant heeft onlangs een site in het leven geroepen die uitlegt hoe je bijvoorbeeld je contacten, foto’s en muziek overzet.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Kantar
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu