Dit verwachten we van de iPhone 8: de vernieuwingen op een rij

Lars Paijmans
18 augustus 2017, 19:28
4 min leestijd
Dit verwachten we van de iPhone 8: de vernieuwingen op een rij

We schrijven er al een jaar over, maar over een paar weken is hij hier: de iPhone 8. Hoog tijd dus voor onze definitieve iPhone 8-verwachtingen.

Lees verder na de advertentie.

Onze uitgebreide iPhone 8 verwachtingen

Al voordat de iPhone 7 werd onthuld, doken de eerste verhalen over de iPhone 8 al op. In de aanloop naar de aankondiging volgende maand, zetten we hier onze definitieve verwachtingen op een rij. Met deze functies gaat Apple een iPhone presenteren die voor het eerst in jaren weer echt nieuw oogt en aanvoelt.

iPhone 8 verwachtingen

1. Een nieuw design en formaat

Van alle verwachtingen in dit overzicht, is dit degene waar de meeste mensen naar uit zullen kijken. Hoewel de iPhone 8 een 5,8 inch-scherm heeft, wordt het toestel toch kleiner dan een Plus-iPhone met een 5,5 inch-scherm. Dit heeft alles te maken met het nieuwe ontwerp, dat de forse schermranden aan de boven- en onderkant tot het verleden laat behoren.

iPhone 8 verwachtingen

Met de iPhone 8 heb je een scherm in je handen met aan de bovenkant een kleine uitsnede voor de frontcamera. Hierdoor komt er een vierde formaat bij in de iPhone-lijn: de iPhone SE met 4-inch, iPhone 7S met 4,7-inch, iPhone 7S Plus met 5,5-inch en iPhone 8 met 5,8-inch.

2. Draadloos opladen

Als er een functie is waar iPhone-gebruikers al jaren om vragen, dan is het draadloos opladen wel. Concurrerende Android-toestellen hebben al jaren geen kabel meer nodig om de accu bij te vullen, en nu is ook de iPhone aan de beurt.

iPhone 8 verwachtingen

Er zijn talloze aanwijzingen dat de iPhone 8 (en iPhone 7S) draadloos kan worden opgeladen. Geen overbodige luxe, want dit betekent dat je een koptelefoon op de Lightning-poort kunt aansluiten terwijl de accu wordt gevuld. De grote vraag is nu hoe de techniek precies werkt; leggen we de iPhone simpelweg op een oplaadplaatje, of kan de techniek het toestel op een wat grotere afstand van stroom voorzien?

Lees ook: 5 aanwijzingen dat de iPhone 8 draadloos opladen ondersteunt

3. Een voorkantvullend oled-display

Apple maakt dit jaar voor het eerst de overstap naar oled. De nieuwe schermtechniek is energiezuiniger, toont mooiere zwarttinten en is beter buigbaar dan de lcd-schermen van voorgaande iPhones. Dat is hard nodig, want voor het nieuwe design moet het display zich letterlijk in gekke vormen wringen.

iPhone 8 verwachtingen

Dit jaar is het alleen de iPhone 8 die met een oled-scherm uitgerust wordt, de iPhone 7S en 7S Plus moeten het met een ‘ouderwets’ lcd-scherm doen.

Lees ook: 4 redenen om uit te kijken naar een iPhone met oled-display

4. Gezichtsherkenning (geen Touch ID)

Apple lijkt genoodzaakt om dit jaar een vervanger voor Touch ID te introduceren. Volgens geruchten zou het niet gelukt zijn om de vingerafdrukscanner onder het oled-display te verwerken, dus pakt het toestel het anders aan.

iPhone 8 verwachtingen

Met gezichtsherkenning moet de Touch ID in een klap verouderd aanvoelen. Door een dubbele frontcamera kan de iPhone 8 een 3D-scan van je gezicht maken, om vervolgens razendsnel vast te stellen wie de telefoon vastheeft. De scanner wordt gebruikt om de iPhone te ontgrendelen, betalingen te doen in Apple Pay en is ook een nieuwe manier voor app-ontwikkelaars om hun apps te beveiligen. Een interessante verandering voor Nederlandse banken-apps bijvoorbeeld.

Lees ook: De voordelen en risico’s van gezichtsherkenning op de iPhone 8

5. Sterk verbeterde camera’s, vooral aan de voorkant

Door de komst van gezichtsherkenning, was het noodzakelijk dat de frontcamera er sterk op vooruit ging. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat je hierdoor een stuk betere selfies maakt, vooral in donkere omgevingen. Daarnaast zou de dubbele cameralens aan de voorkant kunnen betekenen dat de Portretmodus ook naar de frontcamera komt.

Aan de achterkant heeft de iPhone 8 een soortgelijke camera als de iPhone 7 Plus, al is hij een kwartslag gedraaid. De exacte reden hiervoor is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het noodzakelijk om de camera in de kleinere behuizing te stoppen, of heeft deze positie voordelen als het op augmented reality aankomt.

6. ARKit en iOS 11

Natuurlijk zijn iOS 11 en ARKit geen exclusieve functies voor de iPhone 8, maar ze overslaan in dit overzicht zou ze tekort doen. Reken er maar op dat Apple tijdens de keynote in september uitgebreid stil zal staan bij de voordelen die de iPhone 8 voor ARKit in petto heeft. Augmented reality zal het komende jaar een enorme groei doormaken en als het aan Apple ligt, wordt de iPhone 8 er het boegbeeld van.

Bron afbeelding: Maksim Petriv
Categorieën: Apple, Devices
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen