Opinie: Waarom een iPhone 8 met usb-c en zonder Lightning-poort onlogisch is

Lars Paijmans
1 maart 2017, 10:51
2 min leestijd
Opinie: Waarom een iPhone 8 met usb-c en zonder Lightning-poort onlogisch is

Waarom het wat ons betreft niet logisch is dat Apple dit najaar de Lightning-poort vervangt met een iPhone 8 usb-c-aansluiting.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 usb-c: een onlogische keuze

Het gerucht is afkomstig van The Wall Street Journal, die zich doorgaans op betrouwbare bronnen baseert. Een van de meest opmerkelijke uitspraken is niet dat de iPhone 8 een gebogen OLED-scherm zou krijgen, maar dat de Lightning-poort plaats moet maken voor usb-c.

Hier valt iets voor te zeggen, want op deze manier hebben zowel de MacBooks als de iPhones straks dezelfde ingang. Mocht Apple hiervoor kiezen, dan is bovendien de kans groot dat ook de nieuwe iPads de overstap naar usb-c maken.

iPhone 8 USB-C

De uitspraak van de WSJ-bron is echter minder concreet dan veel sites doen vermoeden. Er kan namelijk ook iets anders mee bedoeld worden. Zo is het wat ons betreft een stuk logischer dat Apple niet de Lightningpoort op de iPhone zelf schrapt, maar de oplaadkabel in plaats van usb-a een usb-c-aansluiting geeft.

Geen gek idee, want hierdoor kunnen eigenaren van de nieuwste MacBooks hun iPhone direct opladen en verbinden zonder een adapter aan te schaffen. Dat je een iPhone 7 niet direct op kan laden met de 2016 MacBook Pro is al opmerkelijk, maar kan een jaar later al helemaal niet meer met de iPhone 8.

Een nieuwe adapter voor Europa?

Blayne Curtis, een analist van Barclays, heeft ook een theorie die wat ons betreft geloofwaardiger is (via Macrumors). De Europese Commissie strijdt al langer voor algemene regels over opladers. Apple kan hier in Europa gemakkelijk aan voldoen door een Lightning-naar-usb-c-adapter in de doos te stoppen. Net zoals de iPhone 7 een koptelefoon-adapter kreeg. Hierdoor kun je alsnog een usb-c-kabel en oplader gebruiken om de iPhone te synchroniseren en opladen, maar kan Apple nog steeds gebruik blijven maken van Lightning.

iPhone 8 USB-C

Tel hier de Ultra Accessory Connector van Apple bij op, die Apple een paar weken toevoegde aan het Made for iPhone-programma. Deze aansluiting is bedoeld om Lightning beter samen te laten werken met usb-c. Nu de aansluiting onderdeel uitmaakt van het Made for iPhone-programma, kunnen accessoiremakers hem gebruiken in hun producten. Een opmerkelijke beslissing, als Apple een jaar later de Lightning-poort volledig zou schrappen.

Een betere oplossing

Daarnaast zal Apple heel wat mensen tegen zich in het harnas jagen. Vooral degenen die met de komst van de iPhone 7 een Lightning-koptelefoon gekocht hebben. Ook de overstap van de 30-pins connector naar Lightning verliep vijf jaar geleden niet soepel, toen iedereen ineens andere accessoires moest aanschaffen. Als we deze geruchten en feiten op een rijtje zetten, zou het ons verbazen als we dit jaar de eerste iPhone met een usb-c-poort te zien krijgen. Met een Lightning-naar-usb-c-kabel in iedere doos samen met een losse adapter kan Apple iedereen tevreden houden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen