‘Apple onderzoekt iPhone 8-vingerafdrukscanner met geluidsgolven’

Lars Paijmans
23 februari 2017, 16:47
2 min leestijd
‘Apple onderzoekt iPhone 8-vingerafdrukscanner met geluidsgolven’

Gezichtsherkenning, een vingerafdrukscanner of toch iets anders? Een nieuw patent laat zien hoe Apple onderzoek doet naar Touch ID-geluidsgolven op de iPhone 8. Zo kan dit werken.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 Touch ID geluidsgolven ontdekt in patent

Als Apple de homeknop inderdaad schrapt op de iPhone 8, zal er een nieuwe manier gevonden moeten worden om het toestel veilig te ontgrendelen. Touch ID is namelijk onlosmakelijk verbonden met de cirkelvormige knop. De afgelopen maanden zijn er al verschillende patenten verschenen waarin Apple de scanner onder het display probeert te verwerken.

iPhone 8 Touch ID geluidsgolven

Het onderzoek dat vandaag opduikt via een Apple-patent, laat goed zien welke kant Apples onderzoek opgaat. In tekeningen en tekst beschrijft het bedrijf een sensor die ultrasoon geluid gebruikt om je vingerafdruk af te lezen. Dat werkt zo: verschillende sensoren worden onder het display geplaatst, die akoestische geluidsgolven naar elkaar versturen. Dit geluid gaat dwars door het scherm heen.

Als jij je vinger op het scherm legt, worden deze golven verstoord. Door deze trillingen te registreren, kan een vingerafdruk worden herkend. De iPhone vergelijkt de scan met degene die je opgeslagen hebt en kan zo het toestel ontgrendelen of juist blokkeren. Als bijkomend voordeel kan deze akoestische sensor ook de huidige afstandssensoren vervangen die nu in de iPhone aanwezig zijn.

Een uitkomst voor Apple

Omdat de sensoren geluidsgolven uitzenden, maakt het niet uit waar ze worden ingebouwd. Dit geeft Apple de kans om een iPhone zonder fysieke knoppen aan de voorkant te maken. Alle geruchten wijzen erop dat Apple dit najaar naast de iPhone 7S en iPhone 7S Plus ook de iPhone 8 presenteert, een iPhone met een OLED-scherm, revolutionaire 3D scan-frontcamera en draadloos opladen. Deze frontcamera is interessant, omdat deze een 3D scan van iemands gezicht of iris kan maken. Op basis van deze kenmerken kan het toestel vervolgens ontgrendeld worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen