‘Automatische helderheid op iPhone werkt niet meer na schermreparatie’

Lars Paijmans
11 april 2018, 20:27
2 min leestijd

Een opmerkelijke bug in iOS 11.3 maakt het touchscreen van de iPhone 8 onbruikbaar als deze door een derde partij is vervangen.

Lees verder na de advertentie.

Update 11 april 19:30: Ook iPhone 8-, 8 Plus- en X-toestellen vertonen opmerkelijk gedrag na schermvervanging door een derde. Het maakt hierbij niet uit of het scherm officieel van Apple afkomstig is, of een namaak betreft. Voor zover bekend gaat het om toestellen die minstens op iOS 11.1 draaien.

Volgens Engadget werkt de lichtsensor niet meer goed na reparatie. Deze sensor wordt gebruikt om de helderheid van je scherm automatisch af te stellen. Het is op moment van schrijven nog onduidelijk of dit een bug is, of daadwerkelijk de bedoeling. Diverse reparateurs laten aan de website weten dat dit in de strategie van Apple past om reparaties steeds meer in eigen beheer uit te voeren. Zodra er meer duidelijkheid is wordt dit bericht geüpdatet.

Origineel bericht:

iPhone 8 schermreparatie door derden zorgt voor problemen

Hoewel Apple altijd aanraadt om kapotte schermen bij een Apple Store of goedgekeurde Service Provider te vervangen, zijn er nog genoeg onofficiële winkels die dit klusje voor je opknappen. Sommige mensen die het kapotte scherm van hun iPhone 8 bij deze externe partijen hebben laten vervangen, kunnen het toestel nu niet meer gebruiken.

iPhone 8 schermreparatie

Sinds het installeren van de iOS 11.3-update die vorige week verscheen, reageert het touchscreen niet meer op aanraking. Hierdoor wordt de iPhone 8 in een klap onbruikbaar, zo schrijft Vice. Dit zou in theorie iets met 3D Touch te maken kunnen hebben, al is dit niet bevestigd.

De fout lijkt te maken te hebben met een speciale microchip die Apple koppelt met het scherm. Als het display vervangen wordt, moet deze chip ook aangepast worden om problemen te voorkomen. Vervangt een reparateur alleen het scherm, dan is de kans groot dat het touchscreen na verloop van tijd stopt met werken.

Externe reparateurs in het nauw

Voor externe reparateurs wordt het steeds lastiger om iPhones te repareren buiten Apple om. Zo wordt Face ID geblokkeerd als de frontcamera of lichtsensor van de iPhone X moet worden vervangen, en schakelt Touch ID zichzelf uit als er met de scanner gerommeld wordt. In theorie zou het dus kunnen dat Apple deze maatregel bewust neemt om deze onofficiële reparatiewinkels ook voor schermreparaties buitenspel te zetten.

Dit is niet de eerste keer dat dit soort bugs opduiken. Vorig jaar stopte de Touch ID-sensor van de iPhone 7 er na een update spontaan mee, als het scherm van deze toestellen door een externe partij vervangen waren. Destijds bracht Apple een software-update uit die het probleem verhelpt. Omdat het bedrijf op deze situatie nog niet heeft gereageerd, is het vooralsnog onduidelijk of dit nu ook het geval is.

Zodra Apple op deze kwestie gereageerd heeft, werken we dit bericht bij met meer informatie.

Lees het laatste nieuws over iOS 11.3

Bronnen: Vice, Engadget
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen