De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Zo ver gaat Apple om de naam van de iPhone 8 geheim te houden

Lars Paijmans
1 augustus 2017, 14:20
2 min leestijd
Zo ver gaat Apple om de naam van de iPhone 8 geheim te houden

Apple-fans hebben er een sport van gemaakt om de naam van de volgende iPhone vroegtijdig te ontdekken. Zo maakte Apple het dit jaar zo goed als onmogelijk om de officiële naam te vinden.

Lees verder na de advertentie.

Zo houdt Apple de iPhone 8-naam geheim

In tegenstelling tot concurrenten is Apple altijd extreem geheimzinnig over de namen van toekomstige producten. Hoewel het bedrijf deze week nog zelf een waslijst aan iPhone 8-info lekte, blijft het onduidelijk hoe Apple het toestel gaat noemen. Wordt het de iPhone X om het tienjarige bestaan van Apples telefoon te vieren, of gewoon de iPhone 8? Zeker dit jaar zullen we het pas weten als Tim Cook de woorden uitspreekt op het podium.

Dit komt omdat Apple een nieuwe tactiek heeft gevonden om patenten geheim te houden. Ten tijde van de eerste iPad in 2010 sprong het bedrijf uit Cupertino hier nog niet zo zorgvuldig mee om. Het gevolg was dat iedereen al wist dat de tablet die Steve Jobs mee op het podium nam de iPad zou heten.

iPhone 8 naam

Om dit te voorkomen besloot Apple vanaf dat moment patenten in te dienen in het buitenland. Volgens de Amerikaanse wet mogen deze formulieren ook in een ander land geregistreerd worden om in de VS geldig te zijn. Dus werden de iPhone 7 en iPhone 7 Plus vorig jaar in Jamaica geregistreerd. Geen toeval, want Jamaica staat bekend om zijn offline patentbureau. Enkel door naar het bureau af te reizen, kon je door de verschillende documenten bladeren.

Toch onderschatte Apple wederom hoe ver sommige mensen willen gaan om vroegtijdig informatie over het bedrijf los te peuteren. Advocaat Brian Conroy boekte een vlucht naar Jamaica, dook daar in de papieren en ontdekte daar de namen iPhone 7, iPhone 7 Plus, AirPods en Touch Bar.

Voordat je nu een vliegtuig naar Jamaica pakt: ook hier heeft Apple zijn les van geleerd. Daarom neemt het bedrijf sinds dit jaar extreme maatregelen om soortgelijke situaties te voorkomen. Zo schrijft Bloomberg dat de HomePod-speaker in Liechtenstein werd geregistreerd. Dit bureau heeft wel een online database, maar de productnamen verschijnen er pas in als ze ook echt goedgekeurd zijn. Dit duurt veel langer, zodat de producten ook langer geheim blijven.

Gaat het Apple lukken?

Ook het patentbureau in Jamaica heeft inmiddels zijn regels aangepast na het lek van vorig jaar. Voortaan zitten bepaalde zoekfuncties niet meer in publiekelijk beschikbare computers, maar moet je bij de balie vragen voor informatie. Daarna kijkt een medewerker of de informatie gedeeld mag worden. Dit maakt het dus onmogelijk om te kijken welke patenten Apple in het afgelopen jaar ingediend heeft.

Tenzij een webwinkel of leverancier uit de school klapt, zullen we dus waarschijnlijk tot het Apple-event in september moeten wachten om te weten hoe de nieuwe iPhone heet.

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen