Opinie: De iPhone-homeknop is de nieuwe koptelefoonaansluiting

Lars Paijmans
30 augustus 2017, 19:21
3 min leestijd
Opinie: De iPhone-homeknop is de nieuwe koptelefoonaansluiting

Na de koptelefoonaansluiting moet de homeknop eraan geloven. Na tien jaar trouwe dienst schrapt Apple de cirkelvormige knop met de iPhone 8. En dat is helemaal geen gek idee.

De iPhone 8 homeknop verdwijnt volledig

Toen vandaag het gerucht verscheen over het iPhone 8-dock, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Apple staat voor een interessant dilemma met het nieuwe design van de iPhone 8: door het oled-display dat de volledige voorkant in beslag neemt, is er simpelweg geen ruimte meer voor de bekende homeknop, dus moest er iets gebeuren.

iPhone 8 homeknop verdwijnt

De meest voor de hand liggende keuze is dan ook om de fysieke knop te vervangen met een digitale. De functies blijven hetzelfde, en door de haptische feedback die de iPhone 7 introduceerde voelt de knop hetzelfde aan. Bovendien zijn er genoeg Android-smartphones die al jaren een dergelijke digitale homeknop hebben.

Toch leek er altijd iets te ontbreken in dit verhaal: hoe zou die virtuele knop logisch in iOS verwerkt worden? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst weten waarvoor de homeknop gebruikt wordt: ontgrendelen, het app-overzicht, Touch ID en Siri. Het gerucht van vandaag geeft eindelijk opheldering: Apple zou de iPhone 8 uitrusten met een dock, dat je met een veeg over het scherm op ieder moment kunt oproepen. De homeknop verdwijnt hierdoor volledig; zowel fysiek als digitaal.

Een voorproefje met de iPad en iOS 11

We hoeven maar een blik op de iPad met iOS 11 te werpen om de logica hierachter te zien. Ook de iPad heeft een dock gekregen dat dezelfde functies vervult als op de iPhone 8. Sinds we de bèta van de update draaien, gebruiken we de homeknop op Apples tablet nauwelijks meer.

iPhone 8-event

Dit heeft verschillende redenen. Op de eerste plaats heeft Apple het app-scherm gekoppeld aan het dock. Zodra de balk in beeld is en je nog een keer naar boven veegt, krijg je alle geopende apps te zien. Hier kun je er vervolgens tussen schakelen, of ze geforceerd afsluiten als er eentje niet reageert. Tot iOS 11 was dit een functie waarbij de homeknop onmisbaar was.

Ook om terug te keren naar je homescreen kun je het dock op een soortgelijke manier gebruiken. Niet dat dit nog vaak nodig is, want in het dock staan je meestgebruikte apps en stelt Siri er ook nog een paar voor op basis van je tijd, locatie en gebruik. In de meeste gevallen bedienen we de volledige iPad dus vanaf het dock, net zoals we dat op de Mac doen. Ga maar eens na: hoe vaak open jij op de Mac het launchpad waar al je apps instaan?

Het einde van de iPhone homeknop

Een andere sleutelrol die de homeknop speelt in de iPhone is Touch ID. De knop maakt razendsnel een scan van je vinger als je deze erop legt en geeft hierna vervolgens wel of geen toegang tot je toestel of specifieke app. Ook op dat gebied heeft de knop geen bestaansrecht meer. Apple zou volledig overstappen op gezichtsherkenning, die door het maken van een 3D-model iemands identiteit razendsnel vastlegt. Ongeacht of het licht of donker is.

iPhone 8 homeknop verdwijnt

Tot slot is er nog Siri, de digitale assistent die verschijnt als je de homeknop een tijdje ingedrukt houdt. Naast het oproepen van de assistent met ‘Hé Siri’, kan Apple dit natuurlijk gemakkelijk verwerken met een digitale knop in het Bedieningspaneel van iOS 11.

Door al deze zaken op een rijtje te zetten, kan het haast niet anders dat de iPhone 8 het volledig zonder homeknop doet. Voor gebruikers zal het in het begin ongetwijfeld wennen zijn, maar wat functionaliteit betreft is er maar een conclusie mogelijk: de homeknop is anno 2017 net zo verouderd als de koptelefoonaansluiting.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: MKBHD
Categorieën: Achtergrond, Apple
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's