‘iPhone 8-gezichtsherkenning werkt ook als toestel op tafel ligt’

Lars Paijmans
7 augustus 2017, 9:08
2 min leestijd
‘iPhone 8-gezichtsherkenning werkt ook als toestel op tafel ligt’

Apple zou van plan zijn om Touch ID te vervangen met gezichtsherkenning. De techniek zou zo goed werken, dat de gezichtsscan zelfs jou herkent als het toestel nog op tafel ligt.

iPhone 8 gezichtsscan werkt zo

Toen het gerucht verscheen dat de Touch ID-sensor met de iPhone 8 zou verdwijnen, waren veel mensen sceptisch. Tot nu toe is gezichtsherkenning in smartphones vooral een onhandige functie, waarbij je de telefoon recht voor je ogen moet houden om vervolgens een paar seconden te wachten tot de scan compleet is. Zelfs dan laat de techniek het nog wel eens afweten, door foutmeldingen te geven in donkere ruimtes of als er teveel andere mensen in het frame staan.

iPhone 8 gezichtsscan

Toch wijst alles erop dat Apple de iPhone dit jaar voor het eerst uitrust met een dergelijke gezichtscanner. Hiervoor krijgt de telefoon een sterk verbeterde frontcamera, met een dubbele lens die in 4K-kwaliteit en 60 frames per seconde kan opnemen. In de code van de HomePod-speaker doken vorige week verwijzingen op naar Pearl, een codenaam voor de gezichtherkenningsfunctie.

Lees ook: Deze 7 aanwijzingen voor de iPhone 8 komen uit de HomePod-firmware

Dit weekend dook iHelp BR verder in deze code en zag daar verwijzingen met het woord ‘resting’ en ‘resting pearl unlock’ erin. Dit doet vermoeden dat de iPhone ook je gezicht scant als het toestel op een tafel of bureau ligt. Een grote stap voorwaarts, aangezien dit in theorie betekent dat je toestel automatisch ontgrendelt als jij er naar toe loopt of er naast zit. De tekst ‘Pearl_Autolock’ doet vermoeden dat de iPhone 8 zichzelf kan vergrendelen als iemand anders toegang probeert te krijgen.

‘Veiliger en makkelijker dan Touch ID’

Mocht dit inderdaad zo werken, dan sluit dit mooi aan bij een verhaal van Bloomberg uit juli. Toen stelden bronnen van Apple dat het bedrijf aan een ‘zeer verfijnde’ versie van gezichtsherkenning zou werken. Deze gebruikt extra veel herkenningspunten, zodat je iPhone beter beveiligd is dan met je vingerafdruk. Ook wordt een techniek met infrarode lasers gebruikt om probleemloos in het donker te scannen.

Bovendien lijkt Apple de Pearl-techniek vanaf dag één open te gooien voor ontwikkelaars. In de code zijn teksten als ‘Apps_using_pearl’ te vinden. Goed nieuws, want als iOS-apps geen Touch ID meer hebben, zullen ze deze nieuwe beveiligingsmaatregel in moeten bouwen. In het geval van banken-apps of wachtwoordmanagers bijvoorbeeld.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: iHelp BR
Categorieën: Devices, Geruchten
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's