‘Zo kan de iPhone 8 razendsnel gezichten herkennen in het donker’

Lars Paijmans
21 augustus 2017, 15:05
2 min leestijd
‘Zo kan de iPhone 8 razendsnel gezichten herkennen in het donker’

Omdat Touch ID op de iPhone 8 volledig verdwijnt, moet gezichtsherkenning ook in het donker goed werken. Apple zou hier een oplossing voor hebben bedacht. Zo benut de gezichtsherkenning infrarood licht in het donker.

Lees verder na de advertentie.

Hoe iPhone 8 gezichtsherkenning infrarood gebruikt

The Wall Street Journal geeft ons vandaag meer informatie over hoe gezichtsherkenning op de iPhone 8 in zijn werk gaat. Apples Touch ID-alternatief zou zo goed werken dat een gezicht in ‘een miljoenste van een seconde’ kan worden vastgesteld.

Deze hoge snelheid moeten het ontgrendelen van je iPhone nog makkelijker maken dan nu het geval is met Touch ID. Dit moet er zelfs voor zorgen dat gezichtsherkenning de nieuwe standaard wordt, omdat Apple er een grote stap voorwaarts mee zet.

iPhone 8 gezichtsherkenning infrarood

Dit heeft alles te maken met de achterliggende techniek. In plaats van een 2D-afbeelding opnemen met de frontcamera (zoals de Samsung Galaxy S8 doet), worden er speciale sensoren gebruikt die ‘gestructureerd licht’ benutten om iemands identiteit vast te stellen.

Dat werkt zo: met infrarood licht worden duizenden kleine puntjes op iemands gezicht geplaatst. Deze zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar spelen een sleutelrol bij het vaststellen van je identiteit. Van ieder puntje wordt berekend hoe lang het duurt tot hij van je gezicht naar de iPhone reist. Met deze gegevens maakt de iPhone vervolgens een 3D-model van je gezicht.

Veiliger en sneller dan Touch ID

Dit maakt het enorm lastig om de camera voor de gek te houden, en infrarood heeft een ander voordeel: het werkt ook in complete duisternis. Andere geruchten beschrijven hoe de cameralens een wijde hoek heeft, waardoor de iPhone 8 in theorie ook gezichten herkent als het toestel nog op tafel ligt.

Mochten al deze geruchten kloppen, dan heeft Apple een techniek in handen die als waardige opvolger van Touch ID kan dienen. Wat begon als een noodzaak omdat Touch ID niet onder het oled-scherm verwerkt kon worden, verandert hierdoor in een revolutionaire nieuwe stap voor de iPhone en de manier waarop je deze beveiligt.

Lees ook: De voordelen en risico’s van gezichtsherkenning op de iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen