Designschetsen iPhone 8 lekken uit: 4 dingen die opvallen

Lars Paijmans
21 april 2017, 15:35
3 min leestijd

In een week tijd lekten drie schematische tekeningen van de nieuwe iPhone uit. Die duiden erop dat het toestel mogelijk een iets ander design krijgt. Wat valt er nog meer op?

Lees verder na de advertentie.

Dit vertellen de iPhone 8 designschetsen ons

Het is bijna mei, dus zitten we weer midden in het seizoen dat het iPhone-geruchtencircuit zijn hoogtepunt bereikt. Over een maand of vier (of net iets later) is de iPhone 8 namelijk al te koop en achter de schermen legt Apple waarschijnlijk de laatste hand aan het design van het toestel.

iphone 8 designtekening

1. Verticale camera

In alle schetsen valt één ding direct op: de dubbele cameralens die Apple bij de iPhone 7 Plus introduceerde, is een kwartslag gedraaid. Hierdoor zit hij niet meer horizontaal, maar verticaal op de achterkant van het toestel. De exacte reden hiervoor is niet bekend, al kan het te maken hebben met andere onderdelen die in het toestel zitten. De iPhone 8 krijgt waarschijnlijk dezelfde afmetingen als de iPhone 7, waardoor Apple minder ruimte heeft dan in de 7 Plus. Apple zou inmiddels nagenoeg zeker zijn van deze verticale cameralens, die ook gebruikt kan worden voor speciale AR- en VR-functies.

2. Voorkantvullend oled-scherm

De geruchten en gelekte tekeningen zijn het erover eens dat de nieuwe iPhone een scherm krijgt dat de volledige voorkant vult. De bezels verdwijnen, waardoor Apple een groter scherm (5,8 inch) kwijt kan in hetzelfde formaat. Op de schetsen is wel te zien dat Apple nog op twee gedachten hinkt: zo zit bij sommige tekeningen Touch ID op de achterkant, maar in andere tekeningen weer in het scherm zelf. Hetzelfde geldt voor de frontcamera, die op de ene tekening meer ruimte nodig heeft dan op de andere. Dit heeft gevolgen voor het formaat van de schermrand aan de bovenkant.

iPhone 8 designtekeningen

3. Geen volumeknoppen?

Een gek detail ontdekten we in de tekeningen die Sonny Dickson deze week deelde. Dickson wordt gezien als een van de betrouwbaarste bronnen als het op het lekken van schematische tekeningen aankomt. De kans is dus groot dat deze schets uit het designlab van Apple komt. Wat opvalt? Aan de zijkanten lijken volumeknoppen te ontbreken.

Dit is echter de eerste keer dat we dit gerucht horen, en Dickson zegt het zelf ook opmerkelijk te vinden. Hij vraagt zich dan ook af of de tekeningen een vertekend beeld laten zien. Zo zouden de knoppen er in theorie wel kunnen zitten, maar is de uitsparing niet zichtbaar. Laten we het hopen, want volledig overstappen naar virtuele volumebediening zou ons nog meer storen dan het schrappen van de koptelefoonaansluiting op de iPhone 7.

iPhone 8 designtekeningen

4. Touch ID op de achterkant

Tot slot is er een opvallend detail dat onder Apple-fans voor ophef zorgt. Op de schetsen is namelijk duidelijk een cirkelvormige uitsparing aan de achterkant van de behuizing te zien. Dit is ongetwijfeld Touch ID, die voor het eerst achterop de iPhone zit. De reden hiervoor is dat het Apple niet lijkt te lukken om de vingerafdrukscanner ín het iPhone-scherm te integreren.

Wellicht neemt het bedrijf daarom genoegen met Touch ID op de achterkant van de iPhone. De vraag is alleen of gebruikers hier hetzelfde over denken. Vooralsnog zou het slechts een van de twee prototypes zijn waar Apple aan werkt, maar de tijd begint te dringen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen