Opinie: Met Clips bereidt Apple zich voor op de augmented reality-iPhone

Lars Paijmans
23 maart 2017, 21:07
3 min leestijd
Opinie: Met Clips bereidt Apple zich voor op de augmented reality-iPhone

De Apple Clips-app lijkt een leuke Snapchat-achtige dienst te worden, maar is slechts een voorproefje van wat de iPhone 8 Clips app kan doen met augmented reality.

Lees verder na de advertentie.

Clips en Apples aanloop naar augmented reality

Van alle Apple Maart-aankondigingen, was die van Clips de meest verrassende. Vanaf begin april staat er een nieuwe Apple-app op ons te wachten in de App Store, die het leuk en makkelijk moet maken om video’s te maken. Deze deel je vervolgens op je favoriete sociale netwerken.

Als dit je doet denken aan Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter, Viber, Prisma of Vine, dan geven we je geen ongelijk. Met Clips betreedt Apple een markt die al jaren verzadigd is, met een app die vooralsnog weinig echt nieuwe dingen doet. Clips sluit echter naadloos aan met de plannen die Apple dit najaar heeft voor de iPhone.

iPhone 8 Clips

Apple is al maanden bezig met de app. Vorige zomer dook er een gerucht op over een sociale video-app waar Apple in het diepste geheim mee bezig zou zijn. Omdat Clips volledig losstaat van de standaard Camera-app van de iPhone, die hierdoor niet uitpuilt van de functies. Clips is juist bedoeld voor de momenten dat je meer wilt doen, en het geeft Apple alvast een platform waar later meer AR-functies aan toegevoegd kunnen worden.

Clips als AR-platform

De basis is al gelegd: de app herkent live gezichten en kan hierdoor filters aanpassen. Ook stelt Clips op basis hiervan voor met welke mensen je een foto of video kunt delen. Daarnaast zegt Apple dat de app in realtime jouw stem kan voorzien van ondertitels. Zo wordt het heel gemakkelijk om een filmpje te maken waarbij de dingen die je zegt op het scherm uitgeschreven worden. Een functie die ongetwijfeld van pas komt: kijk maar eens naar alle video’s die op sociale netwerken met ondertiteling gedeeld worden.

De timing van Clips is misschien nog wel interessanter dan de app zelf. Terwijl deze app begin april verschijnt, werkt een team met honderden Apple-medewerkers namelijk hard aan augmented reality-functies voor de toekomstige iPhone. Deze nieuwe iPhone 8 zou een gloednieuwe camera krijgen die diepte ziet, wat naast gezichtsherkenning ook kansen schept om AR mogelijk te maken.

iPhone 8 Clips

Zo zouden er aan Apple AR-functies gewerkt worden waarmee je na het maken van een foto de diepte van een object op een foto kunt bewerken. Ook is het straks mogelijk om een persoon uit te snijden, te draaien en weer terug te plaatsen in het plaatje. Door nu alvast een app uit te brengen en deze vervolgens maandenlang te promoten in de App Store, is het voor Apple heel makkelijk om in september een grote update uit te brengen die AR-functies introduceert.

Gratis reclame voor de iPhone 8 Clips

Apple maakt met Clips bovendien niet de fout om een volledig nieuw sociaal netwerk op te richten. Als je klaar bent met het aanmaken en bewerken van een Clip, verschijnt het bekende deelmenu waarmee je jouw creatie op Instagram, Snapchat, Facebook of andere sociale netwerken kunt delen. Zo hoef je niet eerst al je vrienden over te halen om Clips te gebruiken en heeft Apple dit najaar een gemakkelijke manier om gratis reclame te maken met de indrukwekkende AR-functies van het toestel.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen