De voordelen en risico’s van gezichtsherkenning op de iPhone 8
Lars Paymans

Een iPhone die zichzelf automatisch ontgrendelt als de frontcamera je gezicht herkent. Het klinkt futuristisch, maar is mogelijk over een maand met de iPhone 8 al werkelijkheid. We spraken met een expert over deze nieuwe techniek en de risico’s ervan.

De geruchten liegen er niet om: Apple lekte onlangs zelf één van de belangrijkste iPhone 8-innovaties uit: gezichtsherkenning. Met een dubbele cameralens op de voorkant scant het toestel jouw gezicht, en ontgrendelt op basis hiervan de iPhone of een vergrendelde app.

Apple gezichtsherkenning

Luuk Spreeuwers is er niet verrast over. Als specialist op het gebied van gezichtsherkenning op de Universiteit van Twente, weet hij dat de techniek er klaar voor is. “Smartphones zijn nu absoluut krachtig genoeg om goede gezichtsherkenning te draaien.” Dat de smartphone nu aan de beurt is, komt overigens niet uit de lucht vallen. Gezichtsherkenning wordt om ons heen al op allerlei manieren benut. Bij paspoortcontroles bijvoorbeeld, maar ook bij opsporing en surveillance.

Hoe werkt iPhone 8 biometrische gezichtsherkenning?

Maar hoe weet mijn iPhone straks dat ik mijn hoofd voor de camera houd? Volgens Spreeuwers zijn er verschillende technieken voor. “Bedrijven als Apple en Google zijn bezig om deze verschillende technieken te combineren”, legt hij uit. Hierbij speelt deep learning – waarbij miljoenen gezichten in databanken vergeleken worden – een grote rol. Toch zal ook de iPhone 8 terugvallen op een basismodel dat bestaat uit vier stappen.

Dit begint bij gezichtsdetectie, waarbij de camera op zoek gaat naar een gezicht op een afbeelding of video. Met de tweede stap wordt dit gezicht ‘genormaliseerd’, waardoor deze ongeacht de pose en belichting herkenbaar blijft. Bij stap drie gaat de techniek op zoek naar unieke herkenningspunten.

Dit gaat verder dan alleen de afstand tussen ogen, neus en mond, en gebruikt talloze ‘voorbeeldgezichten’ om unieke kenmerken vast te leggen. Tot slot kan stap vier deze herkenningspunten gebruiken om te bepalen bij welke persoon deze horen. Daarna kan de iPhone beslissen of hij wel of niet ontgrendeld wordt.

iPhone 8 biometrische gezichtsherkenning

Is biometrische gezichtsherkenning veiliger dan Touch ID?

De vraag is hierbij natuurlijk of het ook echt veiliger is en beter werkt dan een vingerafdruk. Daar heeft ook Spreeuwers nog wel zijn bedenkingen over. “Eerlijk gezegd vetrouw ik voorlopig de vingerafdruk beter dan de gezichtsherkenning”, geeft hij toe.

Ondanks dat kan het in het algemeen wel voor een betere beveiliging zorgen. “Hoe makkelijker beveiliging is, hoe meer mensen het gebruiken. Slechte beveiliging is beter dan geen beveiliging, want mensen schakelen het nog steeds uit omdat het irritant is.”

Toch is ook een gezichtscan niet de heilige graal als het op veiligheid aankomt. “Zowel gezichtsherkenning als vingerafdrukherkenning hebben hun zwakheden.” Zo zijn vingerafdrukken gemakkelijk te kopiëren, omdat ze overal achtergelaten worden.

De techniek zelf is echter wel erg betrouwbaar en maakt weinig fouten, in tegenstelling tot gezichtsherkenning. Die techniek is tot nu toe gevoeliger voor zaken van buitenaf, zoals belichting en iemands uitdrukking.

iPhone 8 3D frontcamera

Apples keus voor 3D-sensoren is een goede

Ook een camera is immers voor de gek te houden met foto’s, video’s of maskers, al is Spreeuwers hoopvol. Recentelijk zijn er technieken ontwikkeld die de levendigheid van iemand kunnen vaststellen. Door te kijken naar het knipperen van de ogen bijvoorbeeld, maar ook het detecteren van een hartslag door verkleuring in de huid.

“3D-gezichtsherkenning is veel moeilijker voor de gek te houden.” Hiervoor moet wel een 3D-scan van het gezicht worden gemaakt, al zou de iPhone 8 precies om die reden een dubbele frontcamera krijgen. Dat moet ook wel, want als het bedrijf uit Cupertino Spreeuwers moet overtuigen dat gezichtsherkenning veiliger en beter is, moeten ze met een goed verhaal komen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.