Het hoe, wat en waarom van een kleinere iPhone

Redactie
23 december 2015, 19:11
4 min leestijd
Het hoe, wat en waarom van een kleinere iPhone

Geruchten over de komst van een 4 inch-iPhone doen al meer dan een jaar de ronde, maar nemen sinds kort in kracht toe. Bijna automatisch werd aangenomen dat het toestel 6C genoemd zou worden, maar is dat wel terecht?

Lees verder na de advertentie.

Al langer wordt door analisten, maar ook door andere, vaak anonieme bronnen gewezen op de komst van een kleinere iPhone die de naam iPhone 6C draagt. Dat werd automatisch aangenomen aangezien het in de lijn van de verwachtingen ligt. Apple bracht in 2013 de iPhone 5C uit, tegelijkertijd met de iPhone 5S, maar dit toestel werd relatief snel uit de productie genomen. Ondanks dat zijn er genoeg bronnen die wijzen op nieuw, goedkoper en 4 inch-toestel met de naam iPhone 7C.

Geen 6C, maar een iPhone 7C

Eén van die laatste bronnen is een grote provider uit Azië, China Mobile. Zij presenteerden deze week hun roadmap voor 2016 en verklapten daarbij al dat de Samsung Galaxy S7 in maart 2016 in de winkels ligt. Nu blijkt ook dat hun overzicht melding maakt van een nieuwe, kleinere iPhone. De plaatser van de foto, My Drivers, meldt dat het hier niet om de iPhone 6C, maar de iPhone 7C gaat. De telefoon zou in april 2016 verkrijgbaar zijn voor de prijs van 3200 Yuan, omgerekend zo’n 452 euro.

iphone 7c

Verrassend? Wellicht. Toch komt de prijs overeen met eerder genoemde range van 400 – 500 dollar. En werden we begin deze maand ook niet al gewezen op het feit dat het wel eens om een iPhone 7C kon gaan in plaats van de 6C? Trendwatcher MIC Gadget had meerdere bronnen bij leveranciers van Apples grootste productiepartner Foxconn gesproken, die claimden dat hoewel de meeste geruchten over de prijs, hardware (A9-chipset) en metalen behuizing juist waren alle media er wat betreft de naam ver naast zitten. Het zou gaan om een iPhone 7C, die in 2016 samen met de iPhone 7 en 7 Plus gelanceerd wordt.

Logica

En daar zit hem de crux. Een iPhone 7C die tegelijkertijd met twee andere iPhones uit de 7-serie in september wordt geïntroduceerd klinkt logisch. Dat kennen we immers ook van de iPhone 5C. Toen Apple in september geen iPhone 6C aankondigde, werd er dan ook even gedacht dat die er helemaal niet zou komen en later werd dit bijgesteld naar de eerste helft van 2016. Het gelekte nieuws van China Mobile over een iPhone 7C die verschijnt in april 2016 combineert deze twee berichten. Wat moeten we er nu van geloven?

kleine iphone 6

Een release in april 2016 ligt nog steeds in lijn met geruchten dat een kleinere iPhone in de eerste helft van 2016 verschijnt. De verwachting is dat Apple in maart een event organiseert, waarbij onder meer de Apple Watch 2 gelanceerd wordt. Dit event lijkt geschikt om ook een nieuwe iPhone aan te kondigen, waarna de daadwerkelijke verkoop in de daarop volgende maand kan plaatsvinden.

Drie telefoons tegelijkertijd uitbrengen was bij de iPhone 5C wellicht te veel van het goede, waardoor Apple heeft besloten toch terug te grijpen naar een release in het voorjaar. Een nieuwe telefoon halverwege het jaar is ook beter voor de cijfers van Apples (gebroken) fiscale jaar: de verwachte daling van iPhone-verkopen halverwege het jaar wordt zo voorkomen.

Een tussentijdse aankondiging kan de iPhone-verkopen doen toenemen

Dan de naam. De kleinere smartphone iPhone 7C noemen kan inderdaad verwarring opwekken – de iPhone 7 (Plus) is dan helemaal nog niet officieel uitgebracht en dat leek wel de trend te zijn. Twee telefoons uit een andere serie (6C en 7) in hetzelfde jaar uitbrengen is wellicht echter nog verwarrender.

Dat de 4 inch-iPhone in de 7-serie valt is daarom minder verrassend en zelfs enigszins logisch, ook als je de volgorde van de telefoons bekijkt: eerst de kleine en goedkopere iPhone 7C, vervolgens de grotere en duurdere iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

Gissen

Het blijft echter gissen zolang Apple niets officieel heeft aangekondigd. Als we de polls en fora mogen geloven, lijkt een kleiner formaat iPhone in ieder geval gewild te zijn. Of deze nu 6C of 7C heet, zal voor Apple-fans wellicht minder belangrijk zijn dan de specs en de prijs die het toestel krijgt.

Daarover gesproken: de kleinere iPhone wordt volgens de geruchten voorzien van een aluminium behuizing, een schermresolutie van 1136 bij 640 pixels, een 8 megapixel-camera en Touch ID. Onderhuids zou er ook een Apple A9- en nfc-chip aan boord zijn. Laatstgenoemde maakt contactloos betalen via Apple Pay, dat vooralsnog niet beschikbaar is in de Benelux, mogelijk.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen