Zo waterbestendig zijn de iPhone 7 en iPhone 7 Plus in de praktijk

Lars Paijmans
8 september 2016, 13:20
2 min leestijd
Zo waterbestendig zijn de iPhone 7 en iPhone 7 Plus in de praktijk

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus hebben een IP67-beoordeling gekregen, wat het toestel officieel water- en stofbestendig maakt. Maar is de iPhone 7 waterproof in de praktijk, en wat betekent het voor de garantie?

Lees verder na de advertentie.

iPhone 7 waterproof: alles wat je moet weten

In de aankondigingstrailer zien we hoe er een waterballon tegen de iPhone 7 aan wordt gegooid. Dit geeft aan dat het toestel wel tegen een druppeltje kan. Ook tijdens het Apple-event onderstreept een foto van een man die in een zwembad valt het bericht dat Apple wil overbrengen: je kunt prima met je iPhone 7 in een zwembad vallen, maar ga er niet voor langere tijd mee zwemmen.

iPhone 7 waterproof

Dit sluit aan bij de IP67-rating die voldoet aan de International Electrotechnical Standards (IES). Dit is een standaard voor de waterdichtheid van allerlei soorten apparaten. In feite bestaat IP67 uit twee verschillende beoordelingen: IPx6 en IPx7. Deze staan respectievelijk voor de stofbestendigheid en waterdichtheid.

IPx6 is de hoogst mogelijke stofbestendige beoordeling. Dit betekent dus dat de iPhone 7 volledig beschermd is tegen stof, en het dus haast onmogelijk is voor stofdeeltjes om bij het toestel naar binnen te dringen.

iPhone 7 waterschade valt buiten garantie

De IPx7-rating is de op een na hoogste beoordeling voor waterdichtheid. Dit betekent dat de iPhone 7 een half uur onder water kan blijven met een maximale diepte van één meter. Pas bij een IPx8-rating kan een smartphone langere tijd dieper onder water gehouden worden. De Apple Watch Series 2 is dus beter waterproof, omdat je hier gewoon mee kunt zwemmen.

Daarom omschrijft Apple de iPhone 7 en iPhone 7 Plus ook als ‘spatwater en stof bestendig’. Goed genoeg om met een gerust hart in de regen te gebruiken, en het maakt het minder erg als hij per ongeluk in de wasbak of een zwembad valt. Zolang je hem er maar snel genoeg weer uit haalt. Dit zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat een iPhone 7 met waterschade buiten de garantie valt. Ook waarschuwt Apple dat je een natte iPhone 7 niet op moet laden.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 7

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen