iPhone 7 vs OnePlus 5: specs, camera en scherm vergeleken

Rutger Otto
20 juni 2017, 20:11
4 min leestijd
iPhone 7 vs OnePlus 5: specs, camera en scherm vergeleken

OnePlus heeft zijn nieuwe toptoestel aangekondigd. In dit artikel vergelijken we de vers aangekondigde OnePlus 5 met de meest recente telefoon van Apple: de iPhone 7 Plus.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 7 Plus vs OnePlus 5

Onder smartphonegebruikers heeft OnePlus zijn naam inmiddels wel bewezen. De Chinese prijsvechter biedt altijd toptelefoons voor een scherpe adviesprijs, waardoor ze in Nederland veel worden verkocht. Het nieuwste toestel is de OnePlus 5. Uiteraard verschilt de telefoon van de iPhone 7 Plus, maar op een aantal vlakken zijn ze vergelijkbaar.

In dit artikel lees je daar meer over. Houd er wel rekening mee dat Apple in september weer een nieuw toptoestel presenteert. De iPhone 7 Plus stamt uit september 2016.

iOS 10.3 bug

Scherm: full-hd versus Retina HD

Het nieuwe toestel van OnePlus heeft een full-hd-scherm van 5,5-inch, net zoals de iPhone 7 Plus van Apple. Daarmee zijn er geen verschillen, beelden ogen op beide toestellen scherp. Op het gebied van kleuren weet Apple natuurgetrouwe kleuren te bieden op het ips lcd-scherm, dankzij de wide color gamut. De OnePlus 5 belooft eveneens heldere kleuren, maar die hebben we nog niet in gebruik kunnen bewonderen.

De OnePlus 5 heeft dunne schermranden, waar er bij de iPhone 7 Plus nog een vrij dikke rand om het scherm zit. Toch loopt het display bij beide toestellen niet door in de bezels. Ook aan de onderkant is het toestel wat subtieler qua vorm, dankzij een kleinere vingerafdrukscanner.

Specificaties en gebruik

Laten we de harde specs even uit de weg ruimen. De goedkoopste versie van de OnePlus 5 krijgt een Snapdragon 835-chip met octacore-processor en 6GB aan werkgeheugen. Het duurdere toestel krijgt 8GB aan werkgeheugen. Standaard kunnen gebruikers kiezen voor 64GB of 128GB aan opslagruimte, wat niet uitbreidbaar is. De iPhone heeft een A10 Fusion-chip (met 64-bits architectuur) van Apple en een geïntegreerde M10-bewegingsprocessor. Het toestel gebruikt 3GB aan werkgeheugen. Er zijn drie modellen te koop met 32, 128 of 256GB aan opslagruimte, eveneens niet uit te breiden met micro-sd-kaartjes.

Op papier lijkt de OnePlus 5 in het voordeel, gezien de technologie in het apparaat en de verdubbeling in RAM. Daarmee presteert het toestel niet direct beter dan de iPhone 7 Plus. Dat is te danken aan het feit dat Apple zowel hardware als software zelf ontwikkelt. OnePlus 5 draait wel de nieuwste versie van Android, maar ontwikkelt die niet in eigen huis. Of er een groot verschil in dagelijks gebruik is, moeten we daarom nog uitgebreid testen als de OnePlus 5 volgende week in Nederland uitkomt.

iPhone 7 fototips

Dubbele camera

Net als de iPhone 7 Plus is ook de OnePlus 5 van een dubbele cameralens op de achterkant voorzien met een 16 megapixel- en een 20 megapixel-lens. Daarmee verbetert OnePlus de fotocamera op zijn smartphone. Dat is nodig, want de OnePlus-camera is vaak niet bijzonder.

Ook de iPhone 7 Plus heeft twee camera’s op de achterkant, waarmee fraaie foto’s in 12 megapixel gemaakt kunnen worden. Deze lenzen hebben zich al bewezen. De iPhone 7 Plus beschikt over één zoomlens, waarmee twee keer kan worden ingezoomd zonder aan kwaliteit in te boeten. Dankzij een dubbele lens is het ook mogelijk om een mooi scherptediepte-effect te krijgen, wat een professioneel tintje meegeeft.

Aan de voorkant heeft de OnePlus 5 een 16 megapixel-camera. Dat is bij de iPhone een 7 megapixel-camera.

iphone 7 plus vs oneplus 5

Android vs iOS

Zoals gezegd werkt OnePlus 5 met Android, maar wel de nieuwste variant van het besturingssysteem. Daarnaast staat OnePlus erom bekend heel snel te zijn met de uitrol van updates, wat bij Android-telefoons niet altijd het geval is. Uit de doos draait de OnePlus 5 op Android 7.1.1, maar het is aannemelijk dat het toestel wordt bijgewerkt naar Android O zodra die update uitkomt.

De iPhone 7 Plus doet het met iOS 10 en kan bij verschijning van iOS 11 direct worden geüpdatet. Een iPhone 7 Plus wordt gegarandeerd nog een aantal jaren ondersteund door Apple. De software van beide partijen is echter lastig te vergelijken door de onderlinge verschillen. Ben je Android gewend, dan zul je daar logischerwijs al beter mee uit de voeten kunnen.

iOS 11 bedieningspaneel

Voorlopige conclusie

De OnePlus 5 ziet eruit als een indrukwekkend toestel waar veel mensen blij van zullen worden. Het is echter nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over de werking van de smartphone en bijvoorbeeld de camera en accu (die wel flink sneller opgeladen kan worden dan de iPhone). Toch hebben OnePlus-telefoons hun bestaansrecht inmiddels wel aangetoond.

De prijs vanaf 499 euro voor de OnePlus 5 trekt mogelijk veel mensen over de streep. Een losse iPhone 7 Plus kopen kost vanaf 789 euro voor het 32GB-model. Aan beide telefoons zul je waarschijnlijk geen buil vallen, wel hangt de keuze er voor jou mogelijk van af of je liever iOS of Android gebruikt en of je al bent opgenomen in het ecosysteem van één van de twee bedrijven. Heb je liever een aparte koptelefoonaansluiting, dan moet je bij OnePlus zijn.

Wachten op de iPhone 8

Het is sowieso wat appels met peren vergelijken, ook omdat de iPhone 7 Plus al een tijdje op de markt is. Mocht je echt tussen een OnePlus 5 en een iPhone twijfelen, dan is het misschien een aardig idee om te wachten op de aankondiging van de iPhone 8. Die wordt in september verwacht en krijgt naar verwachting een grote update, vooral wat betreft het design en waarschijnlijk wegvallende schermranden.

iPhone 7 kopen

Weet je al zeker dat het de iPhone 7 Plus wordt in plaats van de OnePlus 5? Hieronder hebben we de beste deals voor je op een rij gezet.

Apple iPhone 7 Plus

Apple iPhone 7 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw v.a.

€ 575,-

Los toestel

Los refurbished v.a.

€ 192,-

Refurbished

Lees het laatste nieuws over de iPhone 8

Categorie: Devices
Device: iPhone 7 Plus

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7 Plus
Apple iPhone 7 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen