De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

iPhone 7 vs Google Pixel: Google gaat de strijd aan met Apple

Lars Paijmans
5 oktober 2016, 20:31
5 min leestijd
iPhone 7 vs Google Pixel: Google gaat de strijd aan met Apple

Nu Google met de Google Pixel officieel de smartphone-markt betreedt, heeft de iPhone er een geduchte concurrent bij. Hoe doet de iPhone 7 het als we hem tegenover de Pixel zetten? In dit iPhone 7 vs Google Pixel artikel zetten we de feiten op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 7 vs Google Pixel

Nu Google zelf een smartphone maakt, kan de strijd tussen Apple en Google op smartphonegebied pas echt beginnen. Tijdens het Google Pixel-event kon Google het niet laten om Apple meerdere malen een hak te zetten. Gevatte opmerkingen zijn natuurlijk snel gemaakt, dus is het hoog tijd om de feiten op een rij te zetten.

iPhone 7 vs Google Pixel

Design: verschillend en herkenbaar tegelijk

Als je de Google Pixel en iPhone 7 aan de voorkant bekijkt, kun je niet om het soortgelijke uiterlijk heen. De Pixel heeft geen cirkelvormige homeknop, maar wel een flinke bezel aan zowel de boven- als onderkant. Zodra je de toestellen omdraait wordt het een heel ander verhaal.

Google heeft de Pixel een matte en glimmende achterkant gegeven, wat de boven- en onderkant duidelijk van elkaar onderscheidt. In het glimmende stuk zit de vingerafdrukscanner verwerkt, evenals de camera en de flitser. Het zal vooral een kwestie van maak zijn of dit je aanspreekt of juist niet. Opvallend genoeg is de Pixel niet waterdicht, terwijl de iPhone dit voor het eerst wel is.

iPhone 7 vs Google Pixel

De Pixel verschijnt in het blauw, wit en zwart, terwijl de iPhone 7 er in het zwart, gitzwart, zilver, roségoud en goud is. Het design van de iPhone 7 kennen we inmiddels al door en door, aangezien Apple het design van de iPhone al drie jaar nauwelijks aangepast heeft.

Scherm van iPhone 7 vs Google Pixel

De Google Pixel en iPhone 7 liggen als we naar het scherm kijken niet ver van elkaar vandaan. De Pixel heeft een 5 inch display met een resolutie van 1920×1080 pixels, terwijl de iPhone 7 een 4,7 inch-display heeft met 1334 bij 750 pixels. Dit levert een pixeldichtheid van respectievelijk 441 pixels per inch en 326 ppi op. Bij smartphones tellen deze resoluties echter niet erg zwaar mee, omdat het scherm relatief zo klein is dat je dit nauwelijks gaat merken.

Specificaties

De iPhone 7 en Google Pixel zijn allebei smartphones met de beste specificaties van het moment. De Google Pixel loopt op een quadcore Qualcomm Snapdragon 821 chip, terwijl de iPhone 7 Apples eigen A10 Fusion-chip heeft. Googles chip zou zo’n tien procent sneller zijn dan de Snapdragon 820, maar dat maakt het nog steeds erg lastig om de razendsnelle A10-chip te snel af te zijn.

iPhone 7 vs Google Pixel

De Google Pixel heeft daarnaast 4GB aan werkgeheugen, terwijl de iPhone 7 het met minder moet doen. Toch blijft het lastig om twee kolommen met specificaties naast elkaar te zetten en er een winnaar uit te kiezen. Apple stemt soft- en hardware namelijk nauwkeurig op elkaar af, zodat er meer mogelijk wordt met op papier mindere hardware.

Software: iOS 10 versus Android Nougat

De iPhone 7 draait uit de doos op iOS 10, de meest recente versie van Apples mobiele besturingssysteem. Google doet hetzelfde met Android: de Pixel draait uit de doos op Android 7.1 Nougat, en dat is een belangrijk detail. Omdat de Pixel rechtstreeks uit de keuken van Google komt, kan de smartphone rekenen op een goede ondersteuning voor software-updates van Google, iets waarmee iOS altijd voorliep op Android.

Zoals altijd is de keuze tussen iOS en Android er eentje die van persoon tot persoon verschilt. iOS zet in op gebruikersgemak, terwijl Android gebruikers meer vrijheid geeft om het systeem meer naar eigen smaak in te stellen. Apple zet daarnaast nog steeds hard in op privacy en het beveiligen van gegevens, terwijl Google meer de nadruk legt op slimme assistenten die jouw smartphone-ervaring verbeteren en verrijken.

Camera

Hier wordt het interessant. Voor de onthulling van de Pixel heeft Google de camera al laten testen door DxOMark, een website die om de uitgebreide tests bekend staat. De Pixel kwam met een 89 als beste smartphonecamera ooit uit de test, en gaf de iPhone 7 een 86. De Google Pixel heeft een 12,3 megapixel camera, die vooral erg goed is in het opvangen van licht.

iPhone 7 vs Google Pixel

Omdat we de tests van DxOMark altijd als betrouwbaar hebben gezien, is dat deze keer niet anders. Google lijkt de iPhone 7 te overtreffen met de camera van de Pixel, al heeft DxO nog niet de kans gehad om de dubbele cameralens van de iPhone 7 Plus te testen. De grotere Pixel XL heeft geen dubbele lens, wat de iPhone 7 Plus nu al een streepje voor geeft. Al was het maar door het feit dat je optisch kunt zoomen met de 7 Plus.

Accuduur

Omdat we zelf nog niet aan de slag zijn gegaan met de Pixel, kunnen we de accuduur lastig beoordelen. De Google Pixel heeft een 2770 mAh accu, tegenover de 1960 mAh iPhone 7-accu. Bij beide toestellen is de accu niet te verwijderen.

iPhone 7 vs Google Pixel

De iPhone staat er om bekend dat het toestel altijd erg veel tijd nodig heeft om op te laden, al zegt Apple dat de A10-chip de zuinigste tot nu toe is. We zullen echter moeten wachten tot we zelf een Pixel kunnen testen voordat we een concluderende uitspraak kunnen doen over de accu van de Google Pixel ten opzichte van de iPhone 7. Zoals je in onze iPhone 7 review kon lezen, houden wij het in ieder geval met gemak anderhalve dag op een enkele acculading vol met een 7.

Conclusie iPhone 7 vs Google Pixel

Google kiest ervoor om de Pixel rechtstreeks met de iPhone te laten concurreren als we naar de prijs kijken. De goedkoopste Pixel met 32GB geheugen kost 759 euro, de iPhone 7 is vanaf 769 euro verkrijgbaar. Wel heeft de Pixel nog een aantal leuke trucjes achter de hand. Zo heb je onbeperkte online opslag voor je foto’s, zodat je camerarol nooit de oorzaak van een volle Pixel hoeft te zijn.

Ook heeft de Pixel gewoon een traditionele koptelefoonaansluiting, maar is het toestel dan weer niet waterdicht. Een duidelijke winnaar in deze iPhone 7 vs Google Pixel vergelijking kiezen zou bovendien wel erg voorbarig zijn. Zelfs de meest fanatiek Apple-fan kan er echter niet onderuit dat Google een interessante nieuwe concurrent voor de iPhone onthuld heeft.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen