Zo zien bokeh-foto’s met een iPhone 7 Plus eruit

26 oktober 2016, 11:53
5 min leestijd
Zo zien bokeh-foto’s met een iPhone 7 Plus eruit

Nu iOS 10.1 beschikbaar is, kan iedereen met een iPhone 7 Plus foto’s in portretmodus maken. Hoe zien ze eruit? Wij maakten een verzameling.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 7 Plus bokeh-functie

Bokeh is een effect waarbij het onderwerp heel scherp in beeld komt en de achtergrond wazig is. Dat levert al snel professioneel uitziende foto’s op door het scherptediepte-effect. Je kunt de focus hiermee echt leggen op hetgeen je in beeld wilt brengen. De iPhone 7 Plus is de enige iPhone die van deze functie gebruik kan maken, dankzij de dubbele cameralens. Om diepte te creëren wordt software toegepast.

De portretmodus is nieuw in iOS 10.1. Opvallend is dat, als je de functie gebruikt, hij nog steeds als bèta bestempeld wordt. Kijk er dan ook niet raar van op als sommige foto’s nog wat foutjes bevatten bij de overgang van scherp naar wazig.

iphone 7 plus bokeh

Om de portretmodus te promoten heeft Apple uiteraard de mooiste foto’s gebruikt, met het fraaiste licht en de mooiste setting. Hierboven zie je wat van die plaatjes. Daarnaast weten professionele fotografen ook prima met de bokeh-functie van de iPhone om te springen.

Fotograaf Gary Yost maakte bijvoorbeeld wat portretfoto’s in zwartwit met de speciale modus in de camera-app. Enkele resultaten daarvan bekijk je hieronder, de rest zie je op zijn website. Yost toont hiermee maar aan dat de functie goed werkt, vooral bij goede belichting.

bokeh

Maar hoe zien de plaatjes van amateurfotografen (de meeste van ons) eruit? Kan iedereen een schitterende bokeh maken? Dat de functie nu beschikbaar is voor iedereen met een 7 Plus en niet alleen maar voor bètatesters van iOS, zorgt ervoor dat al behoorlijk wat mensen hun testplaatjes hebben gedeeld op sociale media. Hieronder bekijk je de eerste resultaten, die we voor het gemak maar even op categorie hebben ingedeeld.

Koffie

Als mensen voor het eerst het bokeh-effect proberen vast te leggen, kijken ze om zich heen voor onderwerpen. Soms komen ze uit bij een koffiebeker, een waterflesje of een theemok. Dat ziet er als volgt uit.

Portrait mode test shot of #iphone7plus.. #depthoffield #bokeh #iphoneonly #iphoneography #portraitmode #iphone #iphone7plusportraitmode

Een foto die is geplaatst door エイドリアン ® (@ajbufete) op

Dieren

Een ander goed onderwerp is natuurlijk een huisdier of een ander dier dat je ziet. Bekijk hieronder wat dierenfoto’s die gemaakt zijn met de iPhone 7 Plus portretmodus. Het levert nu en dan best mooie plaatjes op.

Portretfoto’s

De portretmodus heet natuurlijk niet voor niets zo. Menselijke portretten knappen er flink van op als de achtergrond wazig is, omdat je een gezicht echt kunt laten spreken.

Poppetjes

Veel mensen vinden een mooi onderwerp in poppetjes die ze thuis hebben staan. Denk aan actiefiguurtjes en ander speelgoed.

#ios10.1 #portraitmode #bokeh #fauxkeh #iphone7plus

Een foto die is geplaatst door Kim Ti (@kimpochi) op

Good morning #bokeh #sailorvenus #apple #iphone7plus #coolgizmos

Een foto die is geplaatst door Stayfun (@stayfunlasika) op

Kleine foutjes

De portretmodus werkt helaas niet altijd even goed. In bovenstaande foto’s heb je her en der al kunnen zien dat er randen vervaagd worden die eigenlijk scherp zouden moeten zijn. Het gaat ook vaak mis bij glazen voorwerpen, waarbij het voor de software onduidelijk is dat de achtergrond door glas te zien is dat op de voorgrond staat.

Op de onderstaande voorbeelden (toevallig allebei van handen) is goed te zien dat de randen en de achtergrond nog niet helemaal goed uit de verf komen.

Bokeh effect on IPhone.. Can do better #bokeh #iphone

Een foto die door roller_coaster75 is geplaatst op

Ben je overtuigd door het bokeh-effect van de iPhone of juist niet? Of heb je zelf een toffe foto met de iPhone 7 Plus gemaakt die je wil delen? Laat het hieronder in de comments weten!

Lees meer over de iPhone 7 Plus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7 Plus
Apple iPhone 7 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu