Opinie: Een iPhone 7 zonder koptelefoonaansluiting is niet erg

Rutger Otto
29 juli 2016, 21:10
4 min leestijd
Opinie: Een iPhone 7 zonder koptelefoonaansluiting is niet erg

De afgelopen maanden is er de nodige commotie ontstaan over het hardnekkige gerucht dat de iPhone 7 geen koptelefoonaansluiting meer zou hebben en we het met een Lightning iPhone 7 koptelefoon moeten doen. Waarom is dat aan de ene kant vervelend maar aan de andere kant juist goed nieuws?

Lees verder na de advertentie.

Schrapt Apple de iPhone 7 koptelefoon-aansluiting?

De iPhone 7 moet het zonder 3.5mm jack gaan doen, zo hebben talloze websites de afgelopen maanden ‘op basis van betrouwbare bronnen’ vernomen. Reden voor die verandering zou zijn dat Apple de iPhone ruim een millimeter dunner wil maken dan de iPhone 6S en het de iPhone 7 weer een stapje dichterbij een volledig waterdicht design brengt.

Waarom is dat vervelend?

Niet iedereen zou er even blij mee zijn, want koptelefoons kunnen dan alleen nog aangesloten worden via een Lightning-kabel of bluetooth. En niet iedereen kan daar al mee overweg. Dat betekent dat in potentie enorm veel oortjes en koptelefoons onbruikbaar worden. Of je moet een adapter kopen die een 3.5mm jack converteert naar Lightning. Reken maar dat Apple die dan gaat verkopen, of volgens recentere geruchten in de doos van de iPhone 7 stopt. Gebruikers voelen de bui al hangen: het wordt hoe dan ook een dure grap, ongemakkelijk en muziek luisteren als de telefoon wordt opgeladen is er ook niet meer bij.

earpods iphone

Waarom zit de verandering er aan te komen?

Of het gaat gebeuren is nog maar de vraag, maar de geruchten liegen er niet om. Zo verscheen deze week een video van de adapter die Apple gemaakt zou hebben om een traditionele koptelefoon op de Lightningpoort aan te sluiten. Bovendien zou het geen grote verrassing zijn als Apple deze keuze doorzet. Als de iPhone 7 uitkomt, is het vier jaar geleden (sinds de iPhone 5) dat Apple EarPods begon mee te leveren met het toestel. Het bedrijf vindt het wellicht tijd worden voor een nieuwe set oortjes. Ja, mét Lightning-aansluiting. Maar die krijg je waarschijnlijk weer meegeleverd met een toestel.

Het afgelopen jaar is er op muziekgebied veel gebeurd voor Apple. Tim Cooks bedrijf kocht Beats Electronics en lanceerde Apple Music, een muziekdienst die in relatief korte tijd uitgroeide tot een wezenlijke concurrent van marktleider Spotify. Maar de meest duidelijke aanwijzing voor verandering is dat het Made For iPhone-programma al een tijdje koptelefoons biedt met een Lightning-kabel. Daar maakt bijvoorbeeld Philips al gebruik van met zijn M2L Fidelio koptelefoon.

Waarom moeten we het willen?

Muziek via Lighting klinkt beter dan via de 3.5mm jack

Er zijn wel wat voordelen te noemen vóór koptelefoons via de Lightning-poort, naast dat het een dunner en waterdichter toestel kan opleveren. Eén daarvan is simpelweg betere geluidskwaliteit. Een verbinding via de 3.5mm-poort is van mindere kwaliteit dan een koppeling direct op de stroombron, in dit geval de Lightning-aansluiting. Hiermee kan een geheel digitale verbinding gemaakt worden tussen de bron en speakers, waardoor je in hoge resolutie naar muziek kunt luisteren. Kortom: goed nieuws voor audiofielen.

Maar ook andere dingen worden ineens mogelijk. Accessoiremakers kunnen bijvoorbeeld firmware-updates doorvoeren voor koptelefoons via de Lightning-aansluiting of audioprofielen maken, zodat de geluidsmix bijvoorbeeld anders afgesteld kan worden voor verschillende genres. Het zou in de toekomst zelfs mogelijk zijn om noise-cancelling op een niveau naar keuze te brengen.

Tinhte.vn - Adapter Lightning to 3.5mm đi kèm iPhone 7

Durft Apple het aan?

Het zou voor Apple niet de eerste keer zijn dat het zomaar uitgangen verandert of weghaalt. Een recent voorbeeld is de usb-c-aansluiting op de nieuwe Macbook, die in zijn eentje de Thunderbolt-aansluitingen en alle usb-poorten vervangt. In 2012 maakte Apple de laatste verandering aan de iPhone-openingen, toen de iPhone 5 een Lighting-poort kreeg, dat was voorheen een 30-pens-poort. Gebruikers hadden toen een andere kabel nodig om hun toestel op te laden of te koppelen aan de Mac. Inmiddels zijn we daaraan gewend.

Het lijkt onvermijdelijk dat Apple gaat overstappen, maar wanneer is de vraag. Het is nu ook weer niet dat al veel koptelefoons bruikbaar zijn via een Lightning-aansluiting, dus misschien is de stap nog te groot voor de iPhone 7. Aan de andere kant: Apple kan hiermee weer een voorloper zijn, waarna ook andere partijen overstappen, zodat er meer van dit soort koptelefoons op de markt komen.

Lees meer over de iPhone 7

Update 29 juli 2016: Dit artikel verscheen oorspronkelijk in december 2015 en is bijgewerkt met nieuwe informatie en geruchten rondom de iPhone 7 koptelefoon-aansluiting

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu