‘Europese iPhone 7 Intel-chip presteert slechter dan Qualcomm-model’

Lars Paijmans
21 oktober 2016, 13:33
2 min leestijd
‘Europese iPhone 7 Intel-chip presteert slechter dan Qualcomm-model’

De iPhone 7 met een Qualcomm LTE modem presteert een stuk beter dan de iPhone 7 Intel chip. Deze Qualcomm iPhone 7-toestellen zijn echter alleen in de VS, Japan en China verkrijgbaar. Alle iPhone 7-bezitters in Europa zitten dus met een trager toestel opgescheept, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

iPhone 7 Intel chips 30 procent trager dan Qualcomm

Het onderzoek is afkomstig van Cellular Insights, die het iPhone 7 Qualcomm MDM9645M modem vergeleken heeft met de Intel XMM7360 die in een andere versie van de iPhone 7 of iPhone 7 Plus verwerkt is. Al snel wordt duidelijk dat de Qualcomm-chip een stuk betere prestaties levert, wat in feite betekent dat de Europese iPhone 7 een mindere versie dan de Amerikaanse.

iPhone 7 Intel

Voor het onderzoek werd gekeken naar de Band 4, Band 7 en Band 12 frequentiebanden. Voor ons is de Band 7 het interessantst, omdat deze ook door Nederlandse providers wordt gebruikt. Door de kwaliteit van het mobiel internet te vergelijken onder verschillende omstandigheden, werd bovenstaande grafiek uitgetekend. De iPhones met ieder een andere chip werden steeds verder verwijderd van een zendmast, zodat goed kon worden gekeken naar de kwaliteit van de mobiele internetverbinding.

Zoals je kunt zien zijn de prestaties van de Intel en Qualcomm chip nagenoeg identiek als je een sterke verbinding hebt. Zodra de zendmast verder van je verwijderd is, wordt het verschil echter al snel zichtbaar. “De Qualcomm chip presteert over het algemeen 30 procent beter dan de Intel-variant”, aldus het onderzoek. Terwijl de Qualcomm-versie nog relatief stabiel blijft daalt de kwaliteit van de Intel-chip in hoge snelheid naarmate de afstand toeneemt.

Slechte verbinding? Niet alleen de providers’ schuld

In de praktijk zorgt dit ervoor dat je in gebieden met een slecht mobiel netwerk minder goede prestaties behaalt. Het onderzoek benadrukt dat bij een slechte internetverbinding vaak met een beschuldigende vinger gewezen wordt naar providers. In de praktijk blijkt dus dat ook de fabrikant van de smartphone er een rol in speelt. De kans bestaat dat Apple software-matig nog aanpassingen kan doen om de kwaliteit te verbeteren. Apple heeft nog niet gereageerd op het onderzoek.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Black Friday