Draadloos of contactloos: zo kun je de iPhone 7 mogelijk opladen

Rutger Otto
19 februari 2016, 17:11
4 min leestijd
Draadloos of contactloos: zo kun je de iPhone 7 mogelijk opladen

Naar verwachting verschijnt de iPhone 7 eind dit jaar met een aantal nieuwe functies op de markt. In dit artikel bekijken we de geruchten rond het opladen van Apples aankomende vlaggenschip.

Lees verder na de advertentie.

Betere accu in de iPhone 7?

Hoewel het nog ruim een half jaar duurt voordat Apple iets over de iPhone 7 bekendmaakt, zijn er al diverse hardnekkige geruchten over het nieuwe toestel. Ook over de accu en mogelijke oplaadfuncties van het toestel gaan al verhalen de ronde.

De iPhone 6S heeft een vrij kleine accu van 1715 mAh en naar verwachting gaat Apple dat verbeteren in de iPhone 7. Hoeveel mAh de volgende iPhone zal krijgen is nog onbekend, wel melden verschillende bronnen aan media dat de accuduur wordt verbeterd wordt. Het zal hooguit gaan om een paar uur extra, we verwachten nog steeds niet dat de iPhone 7 twee volle dagen op een lading mee kan.

iphone 7 tweede speaker

Hoe je het ook wendt of keert, een smartphone moet je nu eenmaal regelmatig opladen. Eén van de geruchten rond de iPhone 7 is dat de koptelefoonaansluiting zou verdwijnen. Daarmee kan de iPhone dunner gemaakt worden, maar dat betekent ook dat koptelefoons via Bluetooth of de Lightning-aansluiting aangesloten worden. In het laatste geval kun je het toestel niet opladen, want de poort is dan bezet.

iPhone 7 draadloos opladen

Mede daarom zou Apple onderzoeken of draadloos opladen een optie is voor de iPhone 7. Dat is niet helemaal nieuw voor het bedrijf: de Apple Watch gebruikt deze methode van opladen via inductie al. Er hoeft geen kabeltje in het apparaat, je legt hem op een klein schijfje om stroom bij te tappen. Mogelijk leg je de iPhone 7 straks ook op een matje of plaat om hem op te laden.

Het is geen gekke gedachte. Er gaan echter ook wildere geruchten over draadloos opladen van de iPhone 7. Er is speculatie over een samenwerking van Apple met Energous, een bedrijf dat WattUp maakt. Dat is een draadloze oplaadtechnologie die gebruikmaakt van radiogolven om apparaten op een afstand van maximaal 4,5 meter op te laden. Daarmee ben je dus helemaal niet meer gebonden aan een specifieke oplaadplek.

Tot twaalf apparaten kunnen gebruikmaken van de techniek, die overigens ook voor tablets en wearables moet gelden. Er kleven echter wel nadelen aan deze manier. Zo is het minder snel dan opladen via een Lightning-kabel, zeker als je meerdere apparaten op het systeem koppelt. De vraag is wel of de snelheid nog zo belangrijk is als je toch constant kunt opladen, maar 4,5 meter is ook weer niet zo’n grote afstand dat je overal in huis kunt gaan en staan met je iPhone terwijl hij oplaadt.

Patenten van Apple

Apple toont al jaren interesse in draadloos opladen, maar verder dan de Apple Watch is het bedrijf nog niet gegaan. In 2005 diende het al een patent in om iPods op te laden zonder kabeltje. Daarbij werd ook gesproken over het overdragen van data, naast opladen alleen. In de laatste jaren diende het bedrijf nog meer patenten in rond draadloos opladen, zoals in 2012. Toen beschreef een patent een manier om een draadloze muis op te laden via een gekoppelde iMac via straling.

Inmiddels gaan concurrenten Apple al voor. De Samsung Galaxy S6 en S6 Edge zijn bijvoorbeeld al draadloos op te laden via de Qi-standaard. Er zijn al IKEA-meubels met die standaard ingebouwd, zodat je telefoon oplaadt terwijl hij op tafel ligt.

iphone 7 conceptplaatjes

Techniek is gereed

De huidige technologie is helemaal klaar voor draadloos opladen. Een paar jaar geleden was het niet eens mogelijk om smartphones inductief op te laden als ze een metalen behuizing hadden. Dat is ook de reden waarom de Apple Watch een achterkant van keramiek heeft. Maar vorig jaar kondigde Qualcomm technologie aan die dat wel mogelijk maakt. Dat was waarschijnlijk te laat om nog in de iPhone 6S te implementeren, maar wellicht maakt de iPhone 7 er wél gebruik van.

Wat de oplossing van Apple ook wordt, we zullen het rond september weten. Dan kondigt het bedrijf zijn nieuwe vlaggenschip waarschijnlijk aan. Bekijk voor het laatste nieuws ook ons iPhone 7 dossier.

Zit jij op draadloos opladen te wachten? Laat het hieronder weten.

Lees meer over de iPhone 7

Categorieën: Apple, Devices, Geruchten
Device: iPhone 7

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen