‘iPhone 7 cameralens krast sneller door verzwakt saffierglas’

Rutger Otto
4 oktober 2016, 17:14
2 min leestijd
‘iPhone 7 cameralens krast sneller door verzwakt saffierglas’

De iPhone 7 cameralens zou sneller krassen dan de vorige paar iPhone-generaties. Hoe komt dat? Een YouTuber zocht het uit.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 7 cameralens krassen

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus hebben een camera waarmee je mooie foto’s kunt maken, maar op de lens zouden vrij snel krassen te zien zijn. Vreemd, want voorheen werden de lenzen beschermd door saffierglas. Dat is enorm krasbestendig, het is na diamant één van de sterkste materialen.

Maar het saffierglas van de nieuwe iPhones zou een stuk minder sterk zijn geworden. YouTuber JerryRigEverything meldde na de lancering van de iPhone al dat de lens bijna evenveel krast als verhard glas. In een video bekijkt JerryRigEverything in een vrij gedetailleerd onderzoek hoe dat komt.

Hardheidsschaal van Mohs

De bescherming van de iPhone 7 cameralens zou slechts een 6 scoren op de hardheidsschaal van Mohs. Dat is hoger dan het meeste glas, maar een stuk minder hard dan saffier, dat een 8 scoort.

Uit het onderzoek van JerryRigEverything blijkt dat Apple toch echt saffierglas heeft gebruikt om de lens te beschermen. Zo is er bijvoorbeeld aluminium-oxide in te vinden, voornamelijk aan de buitenkant van de lens, iets wat saffier kenmerkt. En toch is het een andere soort die minder krasbestendig blijkt.

Minder zuiver saffier

Volgens de YouTuber is er veel carbon en silicone-vervuiling in het saffierglas te vinden, wat een oorzaak kan zijn van de krassen. In het Tissot-horloge met zuiver saffierglas, dat JerryRigEverything gebruikte ter vergelijking, waren die sporen niet te vinden. Uit de analyse blijkt verder dat de binnenste laag van de lens een dunne laag silicone en niobium bevat om reflectie tegen te gaan.

Het saffier dat Apple gebruikte voor de nieuwe iPhones zou dus niet zo zuiver zijn als voorheen. Dat is voor de foto’s zelf niet erg, maar je moet er dus wel iets voorzichtiger mee omspringen om krassen te voorkomen.

Lees meer over de iPhone 7

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen