Opinie: waarom de iPhone 6S geen records gaat verbreken

Gijs Ettes
12 augustus 2015, 19:00
6 min leestijd
Opinie: waarom de iPhone 6S geen records gaat verbreken

Als we de laatste geruchten mogen geloven, dan kunnen we over iets meer dan een maand aan de slag met de iPhone 6S. In tegenstelling tot zijn voorganger zal het nieuwe toestel waarschijnlijk geen verkooprecords breken, ondanks alle hype.

Lees verder na de advertentie.

Het is geen geheim dat Apple elk jaar in de herfst een of meerdere nieuwe iPhones uitbrengt. Traditiegetrouw vindt de onthulling begin september plaats, na maanden van geruchten, uitgelekte foto’s en voorspellingen van marktanalisten.

De afgelopen jaren wist Apple met elke introductie weer meer iPhones te verkopen, maar alles wijst erop dat daar dit jaar verandering in komt. De iPhone 6S kent weinig vernieuwingen en wordt gelanceerd op een moment dat de smartphonemarkt steeds verzadigder raakt en de interesse in andere type smartphones groter wordt.

Huidige iPhones zijn populairder

Wat opvalt als we de statistieken van Google Trends induiken, is dat de wereldwijde interesse in zowel de iPhone 6S als de iPhone 7 (die vaak wordt verward voor het eerstvolgende model in de serie) aanzienlijk lager is dan in de iPhone 6. Zelfs bijna een jaar na de lancering wordt naar laatstgenoemde aanzienlijk meer gezocht in Google, wat suggereert dat consumenten meer interesse hebben in Apple’s huidige vlaggenschip.

Zoomen we in op Nederland, dan zijn de verschillen nog groter. Zelfs naar de iPhone 5S wordt momenteel nog meer gezocht, terwijl dat toestel alweer bijna zijn tweede verjaardag viert. Dat is verklaarbaar gezien de lagere prijs van de 5S en het feit dat het toestel daarmee aantrekkelijker is voor een breed publiek, maar de grootte van het verschil is opvallend.

iphone nederland
De iPhone 6 en 5S zijn in Nederland vele malen populairder dan de aankomende modellen.

Waar de data van Google Trends afkomstig is uit de zoekmachine, neemt de social media-monitoringtool Coosto ook berichten uit Facebook, Twitter en andere sociale kanalen mee. Daarmee wordt er een interessant beeld geschept van hoe Nederlanders online denken en praten over de bestaande en aankomende iPhones.

Waar het afgelopen jaar over de iPhone 6 en 6 Plus maar liefst 425.828 berichten werden geplaatst, is dat aantal voor de iPhone 6S (Plus) aanzienlijk lager: 11.925. Zelfs als de berichten over de iPhone 7 (28.629) erbij worden opgeteld, is het verschil enorm. Ook opvallend: het sentiment rondom de iPhone 6 (Plus) is beduidend positiever.

Online wordt er aanzienlijk meer gesproken over de iPhone 6 en 6 Plus. (Bron: Coosto)
Online wordt er aanzienlijk meer gesproken over de iPhone 6 en 6 Plus. (Bron: Coosto)

Trekken we de periodes gelijk en analyseren we alleen de 7 maanden voorafgaand aan de introductie van de iPhone 6 (Plus) en iPhone 6S (Plus) – wanneer de geruchtenmodel begint te draaien – dan zijn de cijfers niet veel anders. Over de iPhone 6 (Plus) wordt ruim vier keer zoveel gepraat als over zijn opvolger. De online buzz rondom de nieuwe iPhones lijkt dus niet echt op gang te komen.

De iPhone 6S beidt te weinig vernieuwing

De verklaring voor de sterke verschillen ligt voor de hand: net als eerdere S-modellen wijkt de iPhone 6S niet zo gek veel af van zijn voorganger. Natuurlijk wordt de hardware van een upgrade voorzien, waaronder een snellere chipset, camera en Force Touch, maar het is twijfelachtig of dat gebruikers over de streep trekt om hun huidige iPhone in te ruilen voor een nieuw model. De iPhone 5S en 4S waren met respectievelijk een vingerafdrukscanner en Siri veel innovatiever, waarbij bij laatstgenoemde ook de oplossing voor antennagate zorgde voor veel overstappers.

iPhone 6S verkooprecord

Een innovatieve ‘killer’ feature op de iPhone 6S missen we vooralsnog. Force Touch zagen we eerder al op de Apple Watch en nieuwe MacBook, en daar wekte de technologie nog weinig interesse. Dat zal bij de 6S niet anders zijn. Ook van de upgrade van de camera (naar verluidt van 8 naar 12 megapixels) worden we niet echt warm. Het is maar de vraag hoeveel je hier in de praktijk van merkt, aangezien de huidige iPhones al beschikken over één van de beste smartphonecamera’s. Op dit vlak is weinig ruimte voor échte innovatie.

Chinese consumenten hebben minder te besteden

Met de iPhone 6 en 6 Plus boekte Apple in de eerste kwartalen van 2015 bijzonder veel succes, vooral dankzij de populariteit van het toestel in China. Dat land wordt een steeds belangrijkere afzetmarkt voor Apple, maar economisch gezien verkeert het in zwaar weer. De Chinezen besloten al twee keer om hun munt te devalueren om de economie een duw in de rug te geven.

iphone china
China is een belangrijke afzetmarkt voor Apple. (Bron foto: Pinterest)

Dat heeft misschien een positief effect op de export en economie, maar nadelige gevolgen voor de koopkracht van consumenten. Uiteindelijk zullen zij minder te besteden hebben, en eerder gaan voor een vergelijkbare, maar goedkopere smartphone van een Chinese fabrikant als Xiaomi of Lenovo.

Smartphonemarkt raakt steeds verzadigder

Een andere ontwikkeling die in het nadeel van Apple werkt, is de verzadiging van de smartphonemarkt en de toenemende interesse in goedkopere toestellen. Uit recente cijfers van Gfk blijkt dat de wereldwijde vraag naar smartphones afneemt, zowel in de Aziatische landen als in West-Europa en Rusland. Gfk voorspelt bovendien een afnemende interesse in high-end smartphones (450 euro+) en een toenemende vraag naar budgettoestellen van rond de 200 euro. En dat is slecht nieuws voor Apple, dat van oudsher in het hogere segment opereert.

Budgettelefoons raken steeds meer in trek; slecht nieuws voor Apple

In de VS, een eveneens belangrijke afzetmarkt voor Apple, daalde het marktaandeel van de iPhone in het tweede kwartaal van dit jaar licht, naar 30,5 procent. In het land is Android aan een opmars bezig, met Samsung en LG als aanjagers. Consumenten waarderen de goede prijs-kwaliteitverhouding die de fabrikanten bieden, en lijken steeds minder trouw aan Apple te blijven. Opvallend is dat de iPhone in de vijf grootste Europese markten (Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) wél een groter aandeel pakte. Of dat zich vertaalt in hogere verkoopaantallen van de iPhone 6S valt te bezien.

De opkomst van iPhone-killers

Het staat buiten kijf dat Apple de komende maanden weer veel exemplaren van de nieuwe iPhone gaat verkopen. Er zijn immers veel Apple-fans, waaronder ondergetekende, die wél zitten te wachten op het nieuwe toestel. Maar de verkooprecords die zijn gezet met de iPhone 6 zullen voorlopig niet verbroken worden. Daarvoor is de 6S gewoonweg niet innovatief genoeg, waarbij meespeelt dat de smartphonemarkt verzadigder raakt en er tegelijkertijd steeds meer (en betere) alternatieven voorhanden zijn, zowel in hoge als lage segment.

De smartphonemarkt wordt steeds verzadigder, maar tegelijkertijd verschijnen er steeds meer aantrekkelijke alternatieven voor de iPhone.
De smartphonemarkt raakt verzadigd, maar tegelijkertijd verschijnen er steeds meer aantrekkelijke alternatieven voor de iPhone.

Zo heeft Samsung aangetoond dat het met de Galaxy S6 wel degelijk in staat is om een iPhone-killer te maken. En fabrikanten als Xiaomi en OnePlus hebben al meerdere high-end toestellen uitgebracht voor een fractie van de prijs die bekendere merken rekenen. Dat hoeft zeker niet de ‘dood’ van de iPhone te betekenen, maar Tim Cook en de zijnen hebben de komende tijd voldoende stof tot nadenken.

Wat zijn jouw verwachtingen van de iPhone 6S? Deel je mening in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu