iPhone 6S-chips van twee fabrikanten: dit is het verschil

Redactie
29 september 2015, 9:35
2 min leestijd
iPhone 6S-chips van twee fabrikanten: dit is het verschil

De nieuwe iPhone 6S wordt gemaakt met twee verschillende A9-chips. De fabrikanten van deze chips zouden TSMC en Samsung zijn. Uit analyse blijkt dat de chips iets in grootte verschillen waardoor er een verschil in prestatie van de telefoons kan optreden.

Lees verder na de advertentie.

De analyse van de chips werd uitgevoerd door Chipworks, die verrassend genoeg twee verschillende chips aantrof tijdens een de teardown van de iPhone. De A9X chip van TSMC (APL1022) en de A9-chip van Samsung (APL0898) blijken daarnaast ook nog eens in grootte te verschillen. Dat kan gevolgen hebben voor de prestaties van de chip.

iPhone 6S Samsung-chip prestaties

De iPhone 6S Samsung-chip is slechts 96 millimeter groot; tien procent kleiner dan de chip van TSMC die 104,5 millimeter groot is. Wat het verschil in chipsets gaat betekenen voor de consument is nog niet bekend, maar de Samsung-chip kan hierdoor langer meegaan dan die van de TSMC. Chipworks werkt nog aan een analyse van de prestatie van de twee verschillende chips in de iPhone 6S. Als je benieuwd bent naar welke chipset jij hebt, dan is er maar één manier om hier achter te komen, namelijk je telefoon openmaken.

iPhone 6S Samsung-chip

De A8-chip in de iPhone 6 werd geproduceerd door TSMC, terwijl de door Apple gebruikte A7-chip afkomstig was van Samsung. Het is de eerste keer dat Apple beide bedrijven inzet voor de productie van de processoren voor zijn nieuwe iPhones. Waarom Apple ervoor heeft gekozen twee bedrijven in plaats van één in te schakelen is niet duidelijk. Wellicht vanwege leveringsproblemen en/of de hoge, verwachte vraag naar de iPhone 6S.

Apple heeft al wel eerder gebruikgemaakt van Samsung-producten. Zo werden de MacBooks uitgerust met een Samsung en Toshiba SSD, waarbij die van Samsung aanzienlijk beter presteerde. Hetzelfde geldt voor de beeldschermen van de Retina MacBook Pro, waarvan de displays werden geleverd door Samsung en LG.

Meer weten over de iPhone 6S? Lees het hier:

Bron: Chipworks
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu